Dispoziţii generale
ART. 1 Activitatea de supraveghere şi control vamal ulterior se exercită de Autoritatea Naţională a Vămilor prin Direcţia supraveghere şi control vamal şi prin structurile aflate în coordonarea acesteia pe linie de specialitate din cadrul direcţiilor regionale vamale, respectiv serviciile de supraveghere şi control vamal şi birourile vamale.
ART. 2 Direcţia supraveghere şi control vamal şi structurile desemnate din cadrul direcţiilor regionale vamale prin regulamentul de organizare şi funcţionare reprezintă aparatul de control specializat în prevenirea, constatarea şi sancţionarea fraudelor la reglementările vamale şi la alte dispoziţii legale, prin: a) acţiuni de supraveghere vamală desfăşurate pentru asigurarea respectării reglementărilor vamale sau a altor dispoziţii aplicabile mărfurilor aflate sub supraveghere vamală; b) acte specifice de reverificare a declaraţiilor sau de control ulterior, efectuate pentru aplicarea corectă a reglementărilor vamale şi a altor dispoziţii legale privind intrarea, ieşirea, tranzitul, transferul şi destinaţia finală ale mărfurilor care circulă între teritoriul vamal al României şi alte ţări, inclusiv staţionarea mărfurilor care nu au statutul de mărfuri româneşti.
ART. 3 (1) Personalul Direcţiei supraveghere şi control vamal are competenţa de control pe întreg teritoriul vamal al României, iar pentru structurile corespondente din cadrul direcţiilor regionale vamale competenţa teritorială este stabilită de Autoritatea Naţională a Vămilor. (2) În cazul misiunilor sau acţiunilor de control, investigaţii, supraveghere, cercetare operativă sau însoţire, care nu suferă amânare, personalul serviciilor supraveghere şi control vamal din cadrul direcţiilor regionale vamale poate acţiona şi în afara razei teritoriale de competenţă, pe baza unei cereri motivate a şefului de serviciu sau a directorului direcţiei regionale vamale, aprobată de directorul Direcţiei supraveghere şi control vamal sau din dispoziţia acestuia.
ART. 4 Controlul se efectuează cu prioritate la persoanele definite la
art. 4 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României şi, în funcţie de constatări şi necesităţi, se extinde şi la birourile vamale.
ART. 5 În exercitarea atribuţiilor legale, personalul vamal din cadrul Direcţiei supraveghere şi control vamal, din serviciile supraveghere şi control vamal sau din birourile vamale constată şi sancţionează potrivit legii abaterile de la reglementările vamale şi de la alte dispoziţii legale şi este învestit cu exerciţiul autorităţii publice.