CAP. I Definiţii
ART. 1 În sensul prezentelor norme, termenii de mai jos au următorul înţeles: a) inspecţia sanitară - activitatea de exercitare a controlului oficial al respectării reglementărilor legale în domeniul sănătăţii publice şi al aplicării unitare a acestora în cadrul operatorilor economici din sectorul public, privat şi cooperatist, inclusiv cu capital străin, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, al autorităţilor şi instituţiilor publice, precum şi în locuinţe; b) Inspecţia Sanitară de Stat - autoritatea publică competentă aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, împuternicită, conform legii, să exercite controlul oficial în domeniile specifice; c) controlul oficial - orice formă de control pe care o efectuează autoritatea competentă pentru verificarea conformităţii cu legislaţia sanitară în vigoare şi specifică fiecărui domeniu de activitate; d) risc - probabilitatea apariţiei unui efect nociv pentru sănătate, precum şi severitatea acestui efect, ca urmare a expunerii la un factor de risc; e) factor de risc - un agent biologic, chimic sau fizic, prezent în mediul înconjurător, cu potenţial de a cauza un efect nociv pentru sănătate; f) managementul riscului - un proces ciclic cu mai multe faze distincte: identificarea riscului, analiza riscului şi reacţia la risc.
ART. 2 Activităţile specifice de inspecţie sanitară se referă la: a) verificarea respectării prevederilor legislaţiei naţionale în domeniul sănătăţii publice; b) verificarea conformităţii cu prevederile normelor igienico-sanitare în vigoare a: amplasamentelor, activităţilor (inclusiv activitatea nucleară), serviciilor, produselor, factorilor de mediu, de habitat, de muncă şi alimentelor;