ART. 1 Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte condiţiile de biosecuritate care condiţionează autorizarea sanitar-veterinară a exploataţiilor avicole.
ART. 2 În sensul prezentei norme, următorii termeni se definesc astfel: 1. biosecuritate - ansamblul de metode şi mijloace care trebuie asigurate pentru protecţia efectivelor de păsări, în scopul apărării sănătăţii animalelor; 2. exploataţie avicolă comercială - unitatea zootehnică ce asigură condiţii pentru achiziţionarea de păsări vii, ouă pentru incubaţie în scopul creşterii şi comercializării acestora; 3. obiective - construcţiile şi amenajările destinate asigurării activităţilor de creştere şi exploatare a păsărilor, precum şi de exploatare a ouălor de incubaţie; 4. HACCP - analiza riscului şi controlul punctelor critice.
ART. 3 Exploataţiile avicole comerciale funcţionează numai dacă sunt autorizate/aprobate sanitar-veterinar, în următoarele condiţii: a) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare permanente a exploataţiei şi a dotării necesare pentru activitatea medicului veterinar; b) asigurarea următoarelor condiţii de biosecuritate: 1. asigurarea spaţiilor de cazare bine delimitate, etanşe, sectorizate pe categorii de exploatare, şi a condiţiilor în concordanţă cu reglementările privind protecţia şi bunăstarea păsărilor; 2. împrejmuirea compactă a adăposturilor în scopul prevenirii accesului animalelor şi al persoanelor străine, cu verificarea periodică a integrităţii acestora; 3. asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice;