III. Determinarea marjei de solvabilitate minime
ART. 4 (1) În vederea determinării marjei de solvabilitate minime pentru activitatea de asigurări generale se vor lua în considerare următoarele elemente: a) primele brute subscrise în ultimele 12 luni calendaristice anterioare datei raportării, aferente activităţii de asigurări directe [PBS(ad)], la care se adaugă cele aferente acceptărilor în reasigurare [PBS(r)]; din acestea se scad primele anulate (PA), iar la rezultatul astfel obţinut se aplică un coeficient de 18% pentru sumele a căror valoare este de până la echivalentul a 5.000.000 euro, respectiv de 16% pentru sumele a căror valoare depăşeşte echivalentul a 5.000.000 euro, la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României din ultima zi lucrătoare a perioadei de raportare. Rezultatul se ponderează cu un coeficient obţinut din raportarea daunelor nete, la care se adaugă variaţia rezervei de daune, aferentă ultimului an financiar, la daunele brute, la care se adaugă variaţia rezervei de daune, aferentă ultimului an financiar. Coeficientul luat în calcul nu va fi mai mic de 50%; b) media daunelor plătite în ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportării, aferente asigurărilor directe [DP(ad)], la care se adaugă media daunelor plătite în ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportării, aferente acceptărilor în reasigurare [DP(r)], şi totalul rezervei brute de daune la sfârşitul ultimei luni din perioada de 36 de luni [RD(sf)]. Din acest total se scade media pe ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportării a daunelor recuperate de la terţi prin subrogarea în drepturile asiguraţilor (DR) şi rezerva de daune la începutul perioadei de 36 de luni [RD(i)], iar la rezultatul astfel obţinut se aplică un coeficient de 26% pentru sumele a căror valoare nu depăşeşte echivalentul a 3.000.000 euro, respectiv de 23% pentru sumele a căror valoare depăşeşte echivalentul a 3.000.000 euro, la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României din ultima zi lucrătoare a perioadei de raportare. Rezultatul se ponderează cu un coeficient obţinut din raportarea daunelor nete, la care se adaugă variaţia rezervei de daune, aferentă ultimului an financiar, la daunele brute, la care se adaugă variaţia rezervei de daune, aferentă ultimului an financiar. Coeficientul luat în calcul nu va fi mai mic de 50%. (2) Marja de solvabilitate minimă va fi considerată cea mai mare dintre valorile obţinute prin calculele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b). IV. Dispoziţii finale
ART. 5 (1) Asigurătorul este obligat să îşi determine permanent marja de solvabilitate disponibilă şi cel puţin semestrial marja de solvabilitate minimă, pe baza datelor din raportările financiare, şi să transmită Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la sfârşitul fiecărui exerciţiu financiar, un formular de raportare privind marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, conform modelului prezentat în anexa care face parte integrantă din prezentele norme. (2) Asigurătorul este obligat să aducă la cunoştinţă Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în timpul anului, în termen de două zile lucrătoare de la constatare, diminuarea marjei de solvabilitate disponibile sub nivelul marjei minime.
ART. 6 În conformitate cu
art. 6 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiară şi falimentul societăţilor de asigurare, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, societatea de asigurare este obligată să îşi determine şi să comunice Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în termen de 48 de ore de la solicitare, situaţia financiară, precum şi marja de solvabilitate minimă ale acesteia. Informaţiile solicitate se transmit însoţite de o declaraţie a reprezentantului legal al societăţii de asigurare, dată pe propria răspundere, sub sancţiunile prevăzute de Codul penal pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în declaraţii, prin care se atestă că datele comunicate sunt corecte şi conforme cu realitatea.
ART. 7 Fără a se putea aduce atingere prevederilor art. 5 şi 6, prima raportare privind marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă se transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru exerciţiul financiar 2005.