Inapoi la Cautare

NORMĂ din /2006


privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurătorul care practică asigurări generale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.11.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.11.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    III. Determinarea marjei de solvabilitate minime

    ART. 4

    (1) În vederea determinării marjei de solvabilitate minime pentru activitatea de asigurări generale se vor lua în considerare următoarele elemente:

    a) primele brute subscrise în ultimele 12 luni calendaristice anterioare datei raportării, aferente activităţii de asigurări directe [PBS(ad)], la care se adaugă cele aferente acceptărilor în reasigurare [PBS(r)]; din acestea se scad primele anulate (PA), iar la rezultatul astfel obţinut se aplică un coeficient de 18% pentru sumele a căror valoare este de până la echivalentul a 5.000.000 euro, respectiv de 16% pentru sumele a căror valoare depăşeşte echivalentul a 5.000.000 euro, la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României din ultima zi lucrătoare a perioadei de raportare.

    Rezultatul se ponderează cu un coeficient obţinut din raportarea daunelor nete, la care se adaugă variaţia rezervei de daune, aferentă ultimului an financiar, la daunele brute, la care se adaugă variaţia rezervei de daune, aferentă ultimului an financiar. Coeficientul luat în calcul nu va fi mai mic de 50%;

    b) media daunelor plătite în ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportării, aferente asigurărilor directe [DP(ad)], la care se adaugă media daunelor plătite în ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportării, aferente acceptărilor în reasigurare [DP(r)], şi totalul rezervei brute de daune la sfârşitul ultimei luni din perioada de 36 de luni [RD(sf)]. Din acest total se scade media pe ultimele 36 de luni calendaristice anterioare datei raportării a daunelor recuperate de la terţi prin subrogarea în drepturile asiguraţilor (DR) şi rezerva de daune la începutul perioadei de 36 de luni [RD(i)], iar la rezultatul astfel obţinut se aplică un coeficient de 26% pentru sumele a căror valoare nu depăşeşte echivalentul a 3.000.000 euro, respectiv de 23% pentru sumele a căror valoare depăşeşte echivalentul a 3.000.000 euro, la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României din ultima zi lucrătoare a perioadei de raportare. Rezultatul se ponderează cu un coeficient obţinut din raportarea daunelor nete, la care se adaugă variaţia rezervei de daune, aferentă ultimului an financiar, la daunele brute, la care se adaugă variaţia rezervei de daune, aferentă ultimului an financiar. Coeficientul luat în calcul nu va fi mai mic de 50%.

    (2) Marja de solvabilitate minimă va fi considerată cea mai mare dintre valorile obţinute prin calculele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b).

    IV. Dispoziţii finale

    ART. 5

    (1) Asigurătorul este obligat să îşi determine permanent marja de solvabilitate disponibilă şi cel puţin semestrial marja de solvabilitate minimă, pe baza datelor din raportările financiare, şi să transmită Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la sfârşitul fiecărui exerciţiu financiar, un formular de raportare privind marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, conform modelului prezentat în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.

    (2) Asigurătorul este obligat să aducă la cunoştinţă Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în timpul anului, în termen de două zile lucrătoare de la constatare, diminuarea marjei de solvabilitate disponibile sub nivelul marjei minime.

    ART. 6

    În conformitate cu art. 6 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiară şi falimentul societăţilor de asigurare, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, societatea de asigurare este obligată să îşi determine şi să comunice Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în termen de 48 de ore de la solicitare, situaţia financiară, precum şi marja de solvabilitate minimă ale acesteia. Informaţiile solicitate se transmit însoţite de o declaraţie a reprezentantului legal al societăţii de asigurare, dată pe propria răspundere, sub sancţiunile prevăzute de Codul penal pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în declaraţii, prin care se atestă că datele comunicate sunt corecte şi conforme cu realitatea.

    ART. 7

    Fără a se putea aduce atingere prevederilor art. 5 şi 6, prima raportare privind marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă se transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru exerciţiul financiar 2005.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic