I. Definiţii
ART. 1 În sensul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii: 1. rezerva tehnică brută reprezintă rezerva tehnică calculată înainte de cedările în reasigurare; 2. rezerva tehnică netă reprezintă rezerva tehnică calculată după cedările în reasigurare. II. Determinarea marjei de solvabilitate disponibile
ART. 2 Asigurătorii autorizaţi să practice asigurări generale au obligaţia să deţină permanent o marjă de solvabilitate disponibilă, corespunzătoare activităţii desfăşurate de către aceştia, cel puţin egală cu marja de solvabilitate minimă calculată în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
ART. 3 (1) La stabilirea marjei de solvabilitate disponibile asigurătorul care practică asigurări generale va face diferenţa dintre valoarea activelor şi a obligaţiilor care urmează să fie luate în considerare potrivit alin. (2) şi (3). (2) Valoarea activelor care se iau în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile a asigurătorului care practică asigurări generale se determină scăzând din valoarea totală a activelor următoarele: valoarea activelor necorporale, valoarea acţiunilor necotate, valoarea activelor corespunzătoare părţii din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare şi valoarea activelor asupra cărora s-au creat sarcini (gaj, ipotecă etc.). (3) Valoarea obligaţiilor care se iau în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile a asigurătorului care practică asigurări generale se determină însumând: 50% din valoarea datoriilor subordonate, valoarea rezervelor tehnice (cu excepţia rezervei de egalizare şi a rezervei de catastrofă) nete aferente asigurărilor generale, valoarea provizioanelor pentru riscuri şi cheltuieli, valoarea depozitelor primite de la reasigurători şi valoarea datoriilor, cu excepţia împrumuturilor din emisiuni de obligaţiuni. (4) Evaluarea activelor şi a obligaţiilor asigurătorului care practică asigurări generale, luate în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile, are la bază valorile acestora reflectate în evidenţele contabile. (5) Pentru activele asupra cărora s-au creat sarcini se va transmite o notă explicativă cu privire la fiecare activ grevat, perioada pentru care nu poate fi liber de sarcini, societatea pentru care se garantează cu acest activ şi orice alte informaţii pe care asigurătorul le consideră utile.