ART. 1 Scop (1)
Directiva Consiliului 2002/99/CE , transpusa în legislaţia naţionala prin prezenta norma sanitară veterinara, stabileşte regulile generale de sănătate animala care reglementează toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie pe teritoriul Comunităţii Europene şi introducerea din tari terţe de produse de origine animala şi de produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman. (2) Aceste reguli nu afectează prevederile Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare pentru comerţul din România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 şi nr. 155 bis din 11 martie 2003, ce transpune
Directiva 89/662/CEE , ale Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementează organizarea controalelor veterinare privind produsele care intră în România din tari terţe, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 71/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 şi nr. 157 bis din 12 martie 2003, ce transpune
Directiva 97/78/CE , şi ale directivelor listate în anexa nr. I la Tratat.
ART. 2 Definiţii În scopurile prezentei norme sanitare veterinare, definiţiile prevăzute în
Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, cu modificările şi completările ulterioare, ce transpune în legislaţia naţionala
Regulamentul nr. 178/2002/CE care stabileşte principiile generale şi cerinţele legii pentru alimente, şi cele din norma sanitară veterinara aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 71/2003, ce transpune
Directiva 97/78/CE , se aplică, după caz. Se aplica, de asemenea, următoarele definiţii: a) toate etapele de producţie, prelucrare şi distribuţie înseamnă orice stadiu de la (inclusiv) producţia primara a unui aliment de origine animala până la (inclusiv) depozitarea, transportul, vânzarea sau furnizarea acestuia către consumatorul final; b) introducere înseamnă aducerea de bunuri în unul dintre teritoriile prevăzute în anexa nr. I la
Directiva Comisiei 97/78/CEE , în scopul punerii pe piaţa a acestora în baza procedurilor vamale menţionate la art. 4 alin. (16) lit. a)-f) din
Regulamentul Consiliului nr. 2.913/92/CE din 12 octombrie 1992 care stabileşte Codul vamal comunitar; c) medic veterinar oficial înseamnă un medic veterinar calificat sa acţioneze în competenţa stabilită de autoritatea competentă; d) produse de origine animala înseamnă produse obţinute de la animale şi produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman, inclusiv animale vii, dacă acestea sunt destinate acestui tip de utilizare.
CAP. I Cerinţe de sănătate animala aplicabile tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor de origine animala pe teritoriul Comunităţii Europene