ART. 1 Prezentele norme metodologice, denumite în continuare norme, reglementează punerea în aplicare a prevederilor
Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
ART. 2 (1) Contractul de ucenicie la locul de muncă trebuie să conţină elementele obligatorii ale contractului individual de muncă prevăzute de
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi clauzele prevăzute la
art. 4 alin. (4) din Legea nr. 279/2005, denumită în continuare lege. (2) Contractul de ucenicie la locul de muncă poate conţine şi alte clauze specifice, cu respectarea legislaţiei în vigoare. (3) Contractul de ucenicie la locul de muncă se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, conform art. 4 alin. (3) din lege, şi se evidenţiază în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cu menţiunea "CULM". (4) Contractul de ucenicie la locul de muncă se încheie pe durată determinată potrivit art. 7 alin. (1) din lege. Durata contractului de ucenicie la locul de muncă reprezintă durata necesară dobândirii competenţelor/ calificării de către ucenic, inclusiv perioada necesară evaluării finale a ucenicului. (5) Programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă constituie parte integrantă a contractului de ucenicie la locul de muncă. (6) Contractul de ucenicie la locul de muncă nu poate fi cumulat cu un alt contract de ucenicie la locul de muncă. (7) Părţile sunt libere şi egale la negocierea clauzelor şi la încheierea contractului de ucenicie la locul de muncă. (8) Modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de muncă este prevăzut în anexa nr. 1.
ART. 3 Contractul de ucenicie la locul de muncă poate înceta în condiţiile prevăzute de
Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 4 Verificarea îndeplinirii condiţiilor pe care trebuie să le întrunească o persoană pentru a fi încadrată ca ucenic se face de către angajator, pe baza următoarelor documente: