ART. 15 Programul misiunii de consiliere cuprinde tematica în detaliu a misiunii de consiliere, acţiunile concrete de realizat pentru fiecare obiectiv, respectiv cuantificările, testele şi validarea acestora cu materiale probante, precum şi termenele de realizare pentru fiecare auditor intern.
ART. 16 Şedinţa de deschidere a intervenţiei la faţa locului se desfăşoară la entitatea publică/structura auditată, cu participarea auditorilor interni şi a reprezentanţilor entităţii publice, având ca scop: prezentarea auditorilor interni, a obiectivelor misiunii de consiliere, prezentarea tematicii în detaliu, acceptarea calendarului întâlnirilor de lucru, asigurarea condiţiilor logistice necesare derulării misiunii de consiliere, stabilirea termenelor de raportare, toate acestea fiind consemnate în minuta şedinţei de deschidere.
ART. 17 (1) Intervenţia la faţa locului constă în colectarea documentelor, analiza şi evaluarea acestora, în vederea atingerii obiectivelor misiunii de consiliere, şi are drept scop cunoaşterea activităţii auditate/sistemului/ procesului/auditat şi studierea procedurilor aferente, discutarea cu personalul entităţii publice/structurii auditate, analiza datelor şi informaţiilor, evaluarea eficienţei şi eficacităţii controalelor interne existente, precum şi realizarea de testări. (2) Principalele tehnici utilizate în misiunea de consiliere sunt simularea, ce permite aprecierea calitativă a procedurilor, observarea fizică, prin care auditorii interni îşi formează o părere despre activitatea analizată, şi interviul, sub forma chestionarelor realizate de către auditorii interni cu persoanele din cadrul entităţii publice în vederea identificării eventualelor puncte slabe. (3) Principalele instrumente utilizate în misiunea de consiliere sunt testele şi fişele de lucru utilizate pentru prezentarea fundamentată a constatărilor şi a rezultatului evaluării fiecărei activităţi/operaţiuni analizate, permiţând reconsiderarea ierarhizării riscurilor semnificative identificate.
ART. 18 Dosarul de consiliere, prin informaţiile conţinute, permite stabilirea legăturii dintre obiectivele consilierii, intervenţia la faţa locului şi raportul de consiliere; dosarul conţine întreaga documentaţie care stă la baza propunerilor de soluţii de către auditorii interni.
ART. 19 Revizuirea se efectuează de către auditorii interni înainte de încheierea intervenţiei la faţa locului, pentru a se asigura că întregul material documentar a fost obţinut şi a fost sistematizat în mod corespunzător.
ART. 20 Şedinţa de închidere a intervenţiei la faţa locului are drept scop prezentarea concluziilor auditorilor interni şi a propunerilor de soluţii ce vor face parte din raportul de consiliere; dezbaterile din cadrul şedinţei de închidere se prezintă în minuta şedinţei de închidere.
ART. 21