ART. 1 (1) Permisul de muncă, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1, este documentul oficial care se eliberează, la cerere, străinilor de către Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, în condiţiile prevăzute de
Legea nr. 203/1999 privind permisele de muncă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege, precum şi de prezentele norme metodologice, denumite în continuare norme. (2) Titularul permisului de muncă eliberat potrivit alin. (1) poate să fie încadrat ori detaşat la un singur angajator, persoană fizică sau juridică din România ori o reprezentanţă, sucursală sau filială din România a unei persoane juridice cu sediul în străinătate.
ART. 2 (1) Permisul de muncă poate fi eliberat, potrivit legii, străinilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia din România cu privire la încadrarea în muncă şi la detaşare, care au aplicată pe documentele de trecere a frontierei viza de lungă şedere pentru angajare în muncă sau, după caz, viza de lungă şedere pentru alte scopuri, precum şi străinilor exceptaţi de la regimul obligativităţii vizelor de lungă şedere, potrivit dispoziţiilor legale. (2) Străinul care are calitatea de asociat unic al unei societăţi comerciale din România nu poate obţine permis de muncă la acea societate.
ART. 3 (1) Viza de lungă şedere pentru angajare în muncă sau, după caz, viza de lungă şedere pentru alte scopuri, necesară pentru obţinerea permisului de muncă, se acordă străinilor, la cerere, de către misiunile diplomatice ale României din străinătate, în condiţiile legii. (2) La solicitarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă se prezintă avizul favorabil pentru acordarea acestei vize, eliberat de Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2.
ART. 4 Pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii avizului favorabil, eliberării şi prelungirii permisului de muncă, angajatorul poate fi reprezentat printr-un salariat încadrat pe durată nedeterminată cu normă întreagă, cu atribuţii de reprezentare a angajatorului în raporturile cu terţii, printr-o societate de consultanţă juridică sau prin avocat, potrivit legii.
ART. 5 (1) În vederea obţinerii permisului de muncă de tip A este necesar avizul favorabil prevăzut la art. 3 alin. (2) din norme, pentru care angajatorul, persoană juridică din România ori o reprezentanţă, sucursală sau filială a unei persoane juridice cu sediul în străinătate, va depune la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă o cerere motivată privind necesitatea încadrării în muncă a străinului, însoţită de următoarele documente: a) actul constitutiv al societăţii comerciale sau, după caz, actul de înfiinţare a persoanei juridice, precum şi certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului, în copie şi în original; b) certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului, din care să rezulte că nu s-au operat cereri de înscriere de menţiuni referitoare la existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive pentru săvârşirea de infracţiuni de către asociatul unic sau, după caz, de asociaţi, în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară, sau la declararea stării de faliment;