ART. 1 Cetăţenii străini pot fi înscrişi la studii universitare de doctorat în conformitate cu prevederile
Hotărârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, ale
Hotărârii Guvernului nr. 288/1993 privind şcolarizarea în România a cetăţenilor din alte ţări, republicată, respectiv ale documentelor de colaborare culturală internaţională la care România este parte.
ART. 2 În instituţiile de învăţământ superior acreditate care au primit, prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, statutul de instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat (I.O.S.U.D.), pot fi înscrişi la studii universitare de doctorat şi cetăţeni ai altor state.
ART. 3 Înscrierea cetăţenilor străini care au obţinut scrisoarea de acceptare de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Direcţia relaţii internaţionale se realizează cu respectarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a doctoratului propriu fiecărei I.O.S.U.D.
ART. 4 (1) Admiterea candidaţilor cetăţeni străini la studii universitare de doctorat, indiferent de forma de învăţământ în care se organizează, se face prin concurs organizat anual de I.O.S.U.D., de regulă înainte de începutul anului universitar. (2) Fiecare I.O.S.U.D. va stabili excepţiile de la calendarul sesiunilor de admitere la studii universitare de doctorat.
ART. 5 (1) Cetăţenii străini prevăzuţi la art. 1 trebuie să prezinte la Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Direcţia relaţii internaţionale un dosar de studii în vederea eliberării scrisorii de acceptare, conform prevederilor
art. 45 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România. (2) Dosarele de studii prevăzute la alin. (1) vor cuprinde în mod obligatoriu următoarele documente: a) diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia - traducere legalizată în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională -, vizată de reprezentanţa diplomatică a României din ţara emitentă, pentru candidaţii străini proveniţi din state care nu au aderat la Convenţia cu privire la suprimarea supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961; b) diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată şi foaia matricolă sau suplimentul de diplomă - traduceri legalizate în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională -, vizate de reprezentanţa diplomatică a României din ţara emitentă, pentru candidaţii străini proveniţi din state care nu au aderat la Convenţia cu privire la suprimarea supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961; c) certificatul de absolvire a anului pregătitor, certificatul de competenţă lingvistică sau, după caz, acte de studii atestând absolvirea a cel puţin 4 ani de studii la o şcoală cu predare în limba română (în cazul în care studiile universitare de doctorat se desfăşoară în limba română);