Inapoi la Cautare

NORMĂ 8 /1995


privind nivelul poziţiilor valutare ale sucursalelor din România ale societăţilor bancare, persoane juridice străine, pentru tranzacţiile valută contra lei efectuate pe piaţa valutară interbancară


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 13.07.1995 și 19.06.2007 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 13.07.1995 și 19.06.2007 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În temeiul prevederilor art. 33 lit. g) din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 34 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, Banca Naţională a României emite următoarele norme:

    1. În vederea determinării poziţiilor valutare pentru tranzacţii valută contra lei, efectuate pe piaţa interbancară din România, sucursalele societăţilor bancare, persoane juridice străine, trebuie să dispună de un sistem de evidenţă care să permită înregistrarea imediată a operaţiunilor şi determinarea poziţiei nete zilnice şi a poziţiei nete totale a acestor operaţiuni.

    2. Poziţia netă zilnică a tranzacţiilor valutare reprezintă diferenţa, în echivalent lei, dintre totalul tranzacţiilor de cumpărare şi a celor de vânzare de valută contra lei încheiate pe piaţa valutară interbancară din România, la vedere (spot) şi la termen (forward), cu scadenţa de decontare în cursul zilei lucrătoare respective.

    3. Poziţia netă totală a tranzacţiilor valutare pentru ziua curentă reprezintă suma algebrică a poziţiei nete înregistrate în ziua respectivă şi a poziţiei nete totale din ziua precedentă.

    În cazul în care, în ziua curentă, sucursalele societăţilor bancare, persoane juridice străine, nu efectuează tranzacţii valutare, poziţia netă totală a tranzacţiilor valutare pentru ziua respectivă va fi cea reportată din ziua precedentă.

    4. În scopul determinării poziţiilor nete zilnice şi a poziţiilor nete totale rezultate din tranzacţiile valutare contra lei încheiate de către sucursalele societăţilor bancare, persoane juridice străine, conversia în lei a tranzacţiilor valutare încheiate, la vedere şi la termen, se efectuează la cursurile de schimb valutar la care au fost încheiate tranzacţiile respective.

    5. La sfârşitul fiecărei zile lucrătoare, poziţia netă totală rezultată din tranzacţiile valutare nu va putea depăşi echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 U.S.D., calculat la cursul de referinţă în vigoare în ziua respectivă.

    Banca Naţională a României poate modifica nivelul limitei poziţiei nete totale a tranzacţiilor valutare ale sucursalelor din România ale societăţilor bancare, persoane juridice străine, ori de câte ori va considera necesar.

    6. Sucursalele din România ale societăţilor bancare, persoane juridice străine, vor raporta Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize - nivelul poziţiilor valutare rezultate din tranzacţiile valută contra lei efectuate pe piaţa valutară interbancară potrivit formularului anexat la prezentele norme.

    Datele de raportare sunt 7, 15, 23 şi 30/31 ale lunii. În cazul în care una dintre aceste date este zi nelucrătoare, raportarea se întocmeşte pentru ziua lucrătoare anterioară. Raportările vor include datele pentru fiecare zi din intervalul de la ultima raportare.

    Transmiterea la Banca Naţională a României a formularului prevăzut la alin. 1 se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data pentru care se întocmeşte raportarea.

    7. Încălcarea prevederilor prezentelor norme atrage sancţiunile prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare.

    8. Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.

                Guvernatorul Băncii Naţionale a României,

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic