Inapoi la Cautare

NORMĂ 7 /1994


privind comerţul făcut de societăţile bancare şi celelalte societăţi de credit, cu cecuri, pe baza Legii nr. 59/1934 asupra cecului, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (28.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC



    PARTEA I

    Cecul

    Pct. 1. - În temeiul art. 2 alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancara, Banca Naţionala a României emite prezentele norme-cadru, al caror obiect îl constituie comertul facut de societăţile bancare şi celelalte societăţi de credit, cu cecuri pe baza Legii asupra cecului.

    Pct. 2. - Cecul este un instrument de plată utilizat de titularii de conturi bancare cu disponibil corespunzător în aceste conturi.

    Disponibilul este creat printr-un depozit bancar, din operaţiuni de încasări sau prin acordarea unui credit bancar.

    Pct. 3 - Societăţile bancare care sunt organizate şi funcţionează în condiţiile prevederilor Legii nr. 33/1991, precum şi ale societatii bancare, vor putea face comert cu cecuri şi vor putea presta servicii bancare specifice pentru clientii lor, luandu-şi toate masurile pentru eliminarea riscurilor care pot aparea pe parcursul derularii unor astfel de operaţiuni.

    Banca Naţionala a României care este organizata şi funcţionează în condiţiile prevederilor Legii nr. 34/1991 efectueaza operaţiuni cu cecuri în cadrul propriei sale activităţi.

    Pct. 4. - CECUL este un instrument de plată care pune în legătură în procesul crearii sale trei persoane: tragatorul, trasul şi beneficiarul. Instrumentul este creat de tragator care, în baza unui disponibil constituie în prealabil o societate bancara, da un ordin neconditionat acesteia, care se afla în pozitie de tras, sa plateasca la prezentare o sumă determinata unei terte persoane sau insusi tragatorului emitent aflat în pozitie de beneficiar. Cecul trebuie să indeplineasca condiţiile de forma şi de fond obligatorii descrise de prezentele norme-cadru.

    Cele trei persoane care sunt puse în legătură prin cec fac toate operaţiunile legate de acest instrument în nume propriu: tragatorul emite cecul, posesorul legitim îl încasează, iar trasul îl plateste.

    Cecul este un instrument de plată, prin care tragatorul dispune de fondurile pe care le are o societate bancara trasul, aceasta obligandu-se să-i faca serviciul de casa. În acest scop, societatea bancara elibereaza clientului sau, tragatorul, mai multe formulare necompletate, pe care acesta le va putea transforma în cecuri, în limitele dispoziţiilor proprii.

    Pct. 5. - Banca Naţionala a României şi societăţile bancare pot accepta în operaţiunile lor cecuri redactate în orice limba, cu condiţia ca aceste acte sa provina de la bănci sau societăţi similare din strainatate agreate de acestea.

    Pct. 6. - Cecul trebuie să fie completat în intregime cu cerneala sau pix de culoare albastra sau neagra ori prin dactilografiere.

    Pct. 7. - Standardul de continut obligatoriu al cecului este prezentat în anexa nr. 1.

    Pct. 8. - Cecul este un inscris formular care, pentru a fi valabil, trebuie să satisfaca anumite condiţii exprimate în formulare consacrate de redactare a textului care exprima clauze cu valoare juridica stricta.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic