Inapoi la Cautare

NORMĂ 6 /1994


privind comerţul făcut de societăţile bancare şi celelalte societăţi de credit, cu cambii şi bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (24.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    PARTEA I

    CAMBIA

    Pct. 1. - În temeiul art. 2 alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, Banca Naţională a României emite prezentele norme-cadru al căror obiect îl constituie comerţul făcut de societăţile bancare şi celelalte societăţi de credit, cu cambii şi bilete la ordin pe baza Legii asupra cambiei şi biletului la ordin.

    Pct. 2. - Cambia şi biletul la ordin sunt titluri de credit negociabile şi instrumente de plată care constată obligaţia asumată de către debitor de a plăti la vedere sau la o scadenţă fixată, beneficiarului sau la ordinul acestuia, o sumă de bani determinată.

    Pct. 3. - Societăţile bancare organizate şi funcţionând în condiţiile prevederilor Legii nr. 33/1991, precum şi alte societăţi de credit, denumite în continuare pentru scopurile prezentelor norme-cadru "societăţi bancare", vor putea face comerţ cu cambii şi bilete la ordin şi presta servicii bancare specifice acestei activităţi pentru clienţii lor, luându-şi toate măsurile pentru eliminarea riscurilor care ar putea afecta calitatea portofoliului lor de astfel de titluri.

    Banca Naţională a României, organizată şi funcţionând în condiţiile prevederilor Legii nr. 34/1991, efectuează operaţiuni cu cambii şi bilete la ordin în cadrul propriei sale activităţi.

    Cap. I

    DESPRE EMITEREA ŞI FORMA CAMBIEI

    Pct. 4. - CAMBIA este un titlu de credit, sub semnătură privată, care pune în legătură în procesul creării sale trei persoane: trăgătorul, trasul şi beneficiarul. Titlul este creat de trăgător în calitate de creditor care dă ordin debitorului său numit tras să plătească o sumă fixată la o dată determinată în timp, fie unui beneficiar, fie la ordinul acestuia din urmă.

    Cambia trebuie să îndeplinească condiţiile de formă şi de fond obligatorii stabilite de Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin şi descrise de prezentele norme-cadru.

    Pct. 5. - Cambia trebuie să fie un act autentic în situaţia în care trăgătorul nu ştie carte.

    Pct. 6. - Banca Naţională a României şi societăţile bancare vor accepta în operaţiunile lor numai cambii redactate în limba română.

    Banca Naţională a României şi societăţile bancare pot accepta şi cambii redactate într-o limbă străină, luând măsurile necesare pentru reducerea riscurilor care ar putea apare în urma operaţiunilor efectuate cu aceste titluri.

    Pct. 7. - Cambiile trebuie să fie completate în întregime cu cerneală sau pix de culoare albastră sau neagră sau prin dactilografiere.

    Pct. 8. - Standardul de conţinut obligatoriu al cambiei este prezentat în anexa nr. 1.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic