Inapoi la Cautare

NORMĂ 12 /1995


privind garantarea creditelor de refinanţare acordate de Banca Naţională a României societăţilor bancare


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 19.09.1995 și 04.05.2000 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 19.09.1995 și 04.05.2000 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC



    Dispoziţii generale

    1. În conformitate cu prevederile art. 19 lit. b) şi ale art. 27 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 2 din Regulamentul nr. 3/1995 privind condiţiile şi modul de efectuare a refinanţării societăţilor bancare de către Banca Naţională a României, societăţile bancare pot beneficia de credite de refinanţare. Cererile de credit de refinanţare (anexa nr. 1) ale societăţilor bancare vor fi însoţite de un set de documentaţii care va cuprinde, în mod obligatoriu, garanţiile, în funcţie de tipul creditului de refinanţare solicitat.

    2. Valoarea garanţiei trebuie să acopere în proporţie de 100% nivelul creditului de refinanţare şi al dobânzii aferente acestuia.

    3. Dobânda aferentă perioadei pentru care valorile mobiliare constituie obiectul unui gaj se cuvine proprietarului înregistrat, respectiv societăţii bancare prezentatoare.

    4. Categoriile de valori mobiliare acceptate drept gaj de către Banca Naţională a României, precum şi procentele de garantare corespunzătoare sunt aprobate de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României în conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 34/1991 şi sunt consemnate în anexa nr. 2, care poate fi modificată periodic, atât din punct de vedere al instrumentelor eligibile, cât şi ca procente de garantare, ţinând seama de situaţia specifica a pieţei financiare.

    5. Garantarea creditelor de refinanţare va fi înscrisă într-un contract-cadru pentru toate tipurile de refinanţare acordate de Banca Naţională a României societăţilor bancare (anexa nr. 3).

    6. În cazul în care în perioada de derulare a creditului de refinanţare intervin modificări asupra procentelor de garantare sau în urma identificării de către unităţile Băncii Naţionale a României a unor valori mobiliare aflate pe listele celor declarate ca furate, pierdute sau falsificate, se va solicita societăţii bancare completarea portofoliului de valori mobiliare sau înlocuirea valorilor mobiliare aflate pe listele celor declarate ca furate, pierdute sau falsificate, cu altele corespunzătoare, de valoare cel puţin egala, în termen de maximum doua zile lucrătoare de la comunicare.

    7. În cazul în care societatea bancară nu completează gajul până la nivelul volumului creditului de refinanţare şi al dobânzii aferente, în termenul stabilit de direcţia de resort din Banca Naţională a României, se va proceda la diminuarea volumului creditului până la nivelul recalculat al garanţiei, prin debitarea contului curent al societăţii bancare respective.

    Condiţii generale de admitere la garantare a valorilor mobiliare prezentate drept garanţie Băncii Naţionale a României pentru acordarea creditelor de refinanţare

    8. Valorile mobiliare acceptate în gaj trebuie să fie în proprietatea societăţii bancare prezentatoare.

    9. Valorile mobiliare depuse drept gaj trebuie să fie negociabile pe pieţele monetare sau de capital româneşti.

    10. Nu se acceptă drept gaj valori mobiliare a căror scadenţă este anterioară scadenţei creditului de refinanţare solicitat, valori mobiliare cu parola şi nici valori mobiliare emise şi prezentate de aceeaşi societate bancară. De asemenea, nu sunt acceptate valori mobiliare aflate pe listele celor declarate ca furate, pierdute sau falsificate.

    11. În cazul în care, în urma verificării, Banca Naţională a României identifica în portofoliul valorilor mobiliare, depuse drept gaj de către o societate bancară, valori mobiliare din categoria celor furate, pierdute sau falsificate, Banca Naţională a României - prin direcţia de resort - va solicita societăţii bancare completarea gajului.

    12. Toate valorile mobiliare depuse drept gaj trebuie să fie evaluate în moneda naţională a României. Valorile mobiliare exprimate în altă monedă vor fi evaluate la cursul nominal de referinţa al Băncii Naţionale a României din data depunerii.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic