CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 (1) Prezenta metodologie cuprinde norme de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare a calificării absolvenţilor învăţământului liceal, filiera tehnologică, denumit în continuare examen de certificare, pentru obţinerea certificatului de calificare, în conformitate cu art. 31 alin. (6) şi
art. 77 alin. (6) şi (7) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Absolvenţii învăţământului liceal, filiera tehnologică, care susţin şi promovează examenul de certificare obţin certificatul de calificare nivel 4, conform Cadrului naţional al calificărilor, şi suplimentul descriptiv al certificatului, în format Europass.
ART. 2 La examenul de certificare au dreptul să se înscrie absolvenţii învăţământului liceal, filiera tehnologică, din promoţia curentă şi din promoţiile anterioare.
ART. 3 (1) Candidaţii proveniţi din unităţile de învăţământ de stat sau particulare acreditate ori autorizate pot susţine examenul de certificare de cel mult două ori, fără taxă, în oricare dintre sesiunile de examen. (2) Prezentările ulterioare la acest examen sunt condiţionate de achitarea unei taxe, stabilită de către Ministerul Educaţiei Naţionale.
ART. 4 (1) Repartizarea absolvenţilor unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu, în vederea susţinerii examenului de certificare, se realizează de către inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti la unităţile de învăţământ preuniversitar acreditate pentru calificările profesionale/domeniul de pregătire/profilul acestora. (2) Candidaţii înscrişi pentru susţinerea examenului de certificare într-o/într-un calificare profesională/domeniu de pregătire/profil pentru care nu există în judeţ unităţi de învăţământ acreditate de acelaşi nivel pentru respectiva/ respectivul calificare/domeniu/profil pot fi repartizaţi de inspectoratele şcolare pentru susţinerea examenului la unităţi de învăţământ din judeţ acreditate pentru alt nivel de calificare din domeniul de pregătire/profilul respectiv. (3) Dacă la examenele de certificare sunt înscrişi candidaţi pentru al căror domeniu de pregătire/profil nu există în judeţ unităţi de învăţământ acreditate, inspectoratele şcolare pot solicita, în scris, repartizarea acestora la unitatea de învăţământ cea mai apropiată din alt judeţ. Unitatea de învăţământ la care se solicită arondarea trebuie să fie acreditată pentru o calificare profesională din domeniul de pregătire/profilul din care face parte calificarea candidatului cu acelaşi nivel de calificare sau cu un nivel superior celui pentru care se solicită arondarea. Adresa de solicitare este însoţită de acceptul scris al unităţii şcolare care organizează examenul de certificare şi de aprobarea celor două inspectorate şcolare (din judeţul de reşedinţă al unităţii de învăţământ şi din judeţul unde se desfăşoară examenul de certificare). Inspectoratul şcolar al judeţului din care provin candidaţii informează, în scris, Direcţia generală educaţie şi învăţare pe tot parcursul vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) cu privire la aceste situaţii excepţionale.