Inapoi la Cautare

METODOLOGIE din /2006


trecerii de la produsul intern brut la venitul naţional brut


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 02.04.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (02.04.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    I. Implementarea Sistemului european de conturi în România

    Un obiectiv esenţial al procesului de perfecţionare a sistemului informaţional statistic din ţara noastră l-a constituit introducerea în practica statistica a Sistemului conturilor naţionale, începând cu anul 1990.

    În procesul de introducere a Sistemului european de conturi (SEC) 79, utilizat pe plan european la acea data, s-a optat nu pentru însuşirea treptata a acestuia, folosindu-se în paralel conceptele vechiului sistem al producţiei materiale (SPM), ci pe renunţarea dintr-o dată la SPM, începând cu anul 1991, şi concentrarea resurselor spre accelerarea introducerii SEC. Aceasta decizie nu s-a limitat la considerente strict statistice, ea fiind mai ales o modalitate de asigurare a unui sistem informaţional statistic capabil să ofere factorilor de decizie macroeconomica elemente mult mai ample şi relevante în analiza şi proiectarea proceselor economice în perioada de tranzitie. Astfel, primele conturi naţionale, elaborate pentru anii 1989-1990, au fost realizate prin adaptarea informaţiilor existente, colectate şi prelucrate pentru a satisface cerinţele metodologice ale SPM, la cerinţele metodologice ale SEC 79. Începând cu anul 1991 estimarile au fost realizate numai pe baza metodologiei SEC. Pe parcursul anului 1991 au fost, de asemenea, revizuiti indicatorii produşi conform SPM pentru perioada 1980-1988 şi transformati în agregate SEC.

    Se poate afirma cu certitudine ca elaborarea conturilor naţionale şi calcularea principalelor agregate specifice contabilităţii naţionale au avut implicaţii în întreg sistemul informaţional statistic.

    Procesul de implementare a conturilor naţionale s-a materializat prin elaborarea, pentru prima data în România, a celor două tabele economice de sinteza ale contabilităţii naţionale - Tabelul intrari-iesiri şi Tabelul economic de ansamblu - şi prin calcularea unui nou indicator de sinteza - Produsul intern brut (PIB).

    1. Etapele procesului de implementare a SEC în România

    Avându-se în vedere o multitudine de aspecte legate de acţiunile realizate, sursele de date disponibile, particularităţile perioadei de tranzitie, multiplele modificări legislative şi nu în ultimul rând gradul de formare a personalului implicat în aceasta activitate, se poate aprecia ca procesul de implementare a conturilor naţionale în România a parcurs 4 etape distincte, şi anume:

    Prima etapa: corespunzătoare perioadei 1989-1990, când s-a realizat o conversie a indicatorilor agregati din SPM în SEC, prin efectuarea unor ajustari şi corectii ale sferei de cuprindere şi ale conţinutului indicatorilor. Pentru fiecare dintre aceşti ani au fost elaborate un tabel intrari-iesiri (TII ), în preţuri curente şi constante, şi un tabel economic de ansamblu (TEA ), în preţuri curente.

    A doua etapa: corespunzătoare perioadei 1991-1992, în care s-a urmărit aplicarea stricta a principiilor metodologice ale SEC 79 şi a fost demarat procesul de adaptare a surselor de date statistice existente la necesităţile de realizare a conturilor naţionale. Un impact pozitiv, în acest sens, l-au avut şi îmbunătăţirile aduse formularelor de bilanţ contabil al agenţilor economici, pe de o parte, şi perfecţionarea clasificaţiei bugetare şi o mai buna structurare a dării de seama privind execuţia bugetului public, pe de altă parte.

    A treia etapa: care corespunde perioadei 1993-1997 şi care a fost caracterizată printr-o problematica diferita, legată de:

    ● rata înaltă a inflaţiei, care a atins cel mai ridicat nivel în anul 1993;

    ● demararea procesului de privatizare;

    ● introducerea taxei pe valoarea adăugată de la 1 iulie 1993;

    ● modificarea sistemului contabilităţii de întreprindere prin introducerea noului plan contabil la 1 ianuarie 1994;

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic