SECŢIUNEA 1 Dispoziţii generale
ART. 1 (1) În scopul asigurării desfăşurării transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei trenurilor, de securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, personalul care efectuează activităţi specifice trebuie să fie calificat în condiţiile prezentei metodologii. (2) Unităţile feroviare sunt obligate să utilizeze numai personal calificat pentru efectuarea activităţilor specifice desfăşurării transportului feroviar.
ART. 2 Calificarea în activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar reprezintă ansamblul de competenţe profesionale care permit unei persoane să desfăşoare activităţi specifice unei funcţii sau unei meserii.
ART. 3 Activitatea de organizare şi derulare a programelor de calificare profesională în funcţii/meserii specifice activităţii de transport feroviar se efectuează de CENAFER, conform prezentei metodologii.
ART. 4 (1) Unităţile feroviare, conform prezentului ordin, vor transmite la CENAFER, până la data de 15 decembrie a fiecărui an, personalul propus în vederea calificării profesionale pentru anul următor. (2) Solicitările unităţilor feroviare trebuie să cuprindă necesarul de personal de calificat, funcţia/meseria în care urmează a se califica personalul şi perioada propusă pentru şcolarizare.
ART. 5 (1) În baza solicitărilor transmise de unităţile feroviare şi a logisticii disponibile, CENAFER va întocmi Planul anual de calificare profesională, care va fi aprobat de Consiliul de conducere al CENAFER. (2) Planul anual de calificare profesională aprobat, care cuprinde numărul de personal pe funcţii/meserii care urmează să fie pregătit prin cursurile de calificare, va fi repartizat corespunzător centrelor teritoriale ale CENAFER şi va fi adus la cunoştinţa tuturor celor interesaţi.