Inapoi la Cautare

M.DE OPER. din /2005


Manual de Operare "Schema de Dezvoltare Sociala a Comunităţilor Miniere"*)


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.06.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (29.06.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


_________

    *) Aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 6a/IX din 19 decembrie 2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 395 din 8 mai 2006.

    1. INTRODUCERE

    "Proiectul privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomica" (denumit Proiect) se deruleaza în considerarea Acordului de împrumut nr. 4759 RO dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstructie şi Dezvoltare (Banca), ratificat prin Legea nr. 167/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

    În cadrul părţii B "Regenerarea socioeconomica", s-a agreat cu Banca să se deruleze în continuare subcomponenta "Schema de dezvoltare sociala a comunitatilor miniere" (SDSCM), care vizeaza sprijinirea activităţilor de dezvoltare locala prin crearea de capacitate la nivelul comunitatilor miniere, finantarea infrastructurii economice şi a serviciilor sociale. Astfel, SDSCM faza de continuare este conceputa la o scara mai mare faţă de SDSCM faza initiala, desfăşurată în cadrul programului "Închiderea Minelor şi Atenuarea Impactului Social".

    Implementarea SDSCM este asigurata în continuare de către Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), denumit Fond, în colaborare cu Agentia Naţionala pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDZM), denumita în continuare Agentie, prin Unitatea de Management al Proiectului (UMP-RSE).

    1.1. Misiune generală, obiective şi instrumente specifice

    1.1.1. Misiunea Agentiei este aceea de diminuare a impactului social rezultat în urma restructurarii miniere, având ca obiective specifice schimbarea mentalitatii individului, schimbarea mentalitatii comunităţii şi schimbarea mediului economic.

    1.1.2. Fondul este un organism de interes public, fără scop lucrativ, cu personalitate juridica care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea guvernului, conform Legii nr. 129/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, republicată.

    Misiunea Fondului este de a contribui la reducerea saraciei, prin finantarea de proiecte în comunitatile sarace beneficiare şi pentru grupurile dezavantajate, cresterea capacităţii manageriale locale, susţinerea descentralizarii administrative şi cresterea capacităţii de organizare la nivel local.

    1.1.3. Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere va fi gestionata de Agentie prin UMP-RSE şi implementata de Fond, urmarindu-se să se contribuie la procesul de combatere a saraciei şi să se stimuleze, prin instrumente specifice, regenerarea socioeconomica a zonelor afectate de restructurarea din sectorul minier. În acest sens, se va urmări dezvoltarea capacităţii comunitatilor miniere de gestionare a propriilor probleme, ca urmare a transferului de responsabilitate de la companiile miniere către comunitati.

    1.1.4. Fondul acţionează ca mecanism de regenerare socioeconomica la nivelul comunitatilor miniere rurale şi urbane şi al grupurilor dezavantajate din zonele miniere cuprinse pe Lista localitatilor miniere afectate de restructurarea sectorului minier (Lista) Fondul ofera comunitatilor posibilitatea de a-şi identifica problemele prioritare, de a participa la elaborarea unor cereri de finanţare şi la realizarea unor proiecte menite sa conduca la rezolvarea acestor probleme, iar prin intermediul organizaţiilor intermediare asigura accesul grupurilor dezavantajate la serviciile sociale de care au nevoie.

    1.1.5. În indeplinirea rolului sau, pentru implementarea SDSCM Fondul acţionează prin:

    - finantarea proiectelor menite sa imbunatateasca modul de viaţa al beneficiarilor proiectelor respective, locuitori ai comunitatilor miniere, precum şi a grupurilor dezavantajate din comunitatile miniere din Lista;

    - acordarea de asistenţa tehnica menita sa stimuleze capacitatea comunitatilor de a se autoorganiza şi de a reusi sa rezolve probleme, prin eforturi proprii;
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic