Inapoi la Cautare

LEGE 590 /1945


pentru modificarea unor texte din legea pentru organizarea şi reglementarea comerţului de banca din 8 Mai 1934, cu modificările ulterioare


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.01.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.01.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    La finele art. 41, se adauga următoarele:

    "Prin derogare de la art. 1685 şi 1688 din Codul civil, art. 480, alin. 2 din Codul comercial şi de la dispoziţiunile oricăror legi în vigoare pe tot cuprinsul României, băncile vor putea încheia convenţii de gaj, fără a lua gajul din posesia debitorului sau constituantului.

    În acest caz gajul se considera valabil constituit prin singurul efect al semnării convenţiei. Debitorul sau constituantul îl va deţine pentru banca creditoare, răspunzând de conservarea sa.

    Gajul devine opozabil faţă de terţi prin transcrierea facuta în conformitate cu dispoziţiunile art. 480, alin. 6 şi 7 din Codul comercial.

    Gajul constituit asupra materiei prime supuse transformarii industriale va continua sa existe şi asupra materiei industrializate de egala valoare cu materia transformata.

    Bunurile gajate, afară de stipulaţie contrarie, vor putea fi înlocuite de debitor prin altele de aceeaşi natura, calitate şi cantitate sau valoare. Bunurile care vor înlocui pe cele existente se vor socoti gajate de plin drept şi fără nici o alta formalitate.

    Ori de câte ori banca creditoare va constata ca gajul este amenintat sa dispara sau sa piardă din valoarea lui, ea este în drept sa ceara plata de îndată a creanţei sale, care se considera exigibilă, iar preşedintele tribunalului, la cererea băncii, este dator a dispune, pe cale de ordonanţa preşedinţială, data în baza art. 67 din legea accelerarii judecaţilor, luarea oricăror măsuri necesare de conservare, strangere, transport sau inmagazinare a gajului pînă la vînzarea lui.

    Apelul şi recursul contra acestei ordonanţe preşedinţiale nu suspenda executarea. Cheltuielile făcute în scopul de mai sus sînt privilegiate asupra oricăror alte creanţe. Institutiunile bancare particulare care vor acorda credite consortiale întreprinderilor comerciale sau industriale împreună cu Casa de Economii şi Cecuri Poştale (CEC), Casa Autonomă de Finanţare şi Amortizare (C.A.F.A.), Societatea Naţionala de Credit industrial, Creditul Naţional Agricol sau Banca Meseriasilor, vor beneficia în mod indivizibil de toate privilegiile referitoare la constituirea garanţiilor sau la executarea creanţelor de care se bucura oricare din instituţiile de mai sus participante la creditul acordat în baza legilor lor organice.

    Actele, contractele şi convenţiile de orice fel, precum şi cererile pentru inscriptiuni sau intabulari ipotecare sau de gajuri, referitoare la creditele prevăzute în alineatul precedent, la care participa Societatea Naţionala de Credit Industrial sau Casa de Finanţare şi Amortizare, vor putea fi autentificate de oricare din aceste doua instituţiuni în conformitate cu prevederile din legile lor organice.

    Orice suma rezultată din executarea oricărei averi a debitorului în baza unui credit acordat conform alineatului precedent, se va distribui între creditorii figurand în actul de deschidere de credite sau în convenţiile anexe, în proporţie cu creanta fiecăruia, chiar dacă executarea şi realizarea creanţei s-a făcut pe baza unui privilegiu aparţinînd numai unuia din creditori.

    Dispoziţiunile acestui articol se aplică şi instituţiilor bancare care nu sînt supuse dispoziţiunilor prezentei legi."

    Art. 42 va avea următorul conţinut:

    "Pentru aplicarea acestei legi, cum şi pentru supravegherea comerţului de banca în genere, se instituie un consiliu superior bancar, avînd personalitate juridică de drept public.

    Consiliul Superior Bancar se compune din:

    Guvernatorul Băncii Naţionale a României.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic