Inapoi la Cautare

LEGE 57 /1974


privind retribuirea după cantitatea şi calitatea muncii


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 23.07.1980 și 11.07.2000 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 23.07.1980 și 11.07.2000 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


-------------

    *) Republicată în B.Of. nr. 59-60 din 23 iulie 1980

    Dezvoltarea susţinută a bazei tehnico-materiale, progresul neîntrerupt al economiei naţionale, perfecţionarea continua a relaţiilor de producţie socialiste în amplul proces de edificare a societăţii socialiste multilateral dezvoltate, asigura creşterea necontenita a nivelului de trai material şi spiritual al oamenilor muncii din ţara noastră - telul suprem al întregii politici a Partidului Comunist Roman.

    In Republica Socialistă România, munca reprezintă un drept şi o îndatorire de onoare a fiecărui cetăţean, o necesitate pentru progresul societăţii, pentru formarea, dezvoltarea şi afirmarea personalităţii umane. In dubla lor calitate, de proprietari ai mijloacelor de producţie şi producători ai bunurilor materiale şi spirituale, de participanţi direcţi la organizarea şi conducerea întregii vieţi sociale, oamenii muncii asigura creşterea producţiei şi productivitatii muncii, o înalta eficienta economică, beneficiind pe deplin de roadele muncii lor.

    In toate domeniile de activitate, fiecare om al muncii este retribuit în raport de cantitatea, calitatea şi importanta socială a muncii sale, conform principiului: retribuţie egala pentru munca egala. Spre deosebire de salariu, care reprezintă în societatea capitalista preţul forţei de munca, în România socialistă retribuţia cuvenită oamenilor muncii reprezintă acea parte din venitul naţional desfiinţata consumului individual ce se repartizează în întregime celor ce muncesc.

    In cadrul autoconducerii muncitoreşti, şi intaririi şi largirii autogestiunii economico-financiare, personalul muncitor din unităţile economice are dreptul, în afară de retribuţie, sa participe la beneficiile realizate de întreprinderea în care îşi desfăşoară activitatea.

    Sistemul de retribuire, inclusiv participarea la beneficii a oamenilor muncii, asigura legarea directa, nemijlocită, a veniturilor fiecăruia de contribuţia adusă şi rezultatele concrete obţinute în munca.

    In politica de retribuire a muncii se aplica cu fermitate principiul echităţii socialiste, urmărindu-se asigurarea unei proporţii corespunzătoare între veniturile minime şi cele maxime, în concordanta cu stadiul de dezvoltare a economiei şi cu nivelul general de pregătire profesională şi de cultura al oamenilor muncii.

    Pe măsura dezvoltării forţelor de producţie, a sporirii produsului social şi a venitului naţional, în conformitate cu scopul suprem al întregii politici o partidului, se asigura, prin alocarea în mod planificat a fondurilor necesare, ridicarea permanenta a nivelului de venituri pentru toate categoriile de oameni ai muncii şi pentru creşterea fondului social de consum.

    In vederea infaptuirii politicii partidului şi statului nostru în domeniul retribuirii muncii,

    Marea Adunare Naţionala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege:

    CAP. 1

    Principiile generale ale sistemului de retribuire a muncii

    ART. 1

    (1) In Republica Socialistă România munca constituie o îndatorire de onoare pentru toţi membrii societăţii. Dreptul la munca este un drept fundamental al tuturor cetăţenilor, garantat prin Constituţie. Fiecare cetăţean are dreptul şi îndatorirea de a desfăşura o activitate utila societăţii, care sa-i asigure mijloacele de existenta şi de dezvoltare spirituală. Munca reprezintă criteriul fundamental de apreciere a contribuţiei fiecărei persoane la progresul societăţii, o necesitate pentru formarea, afirmarea şi dezvoltarea multilaterala a personalităţii umane.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic