Inaltele Părţi Contractante declara ca ele intenţionează sa participe în modul cel mai sincer la toate acţiunile internaţionale, avînd drept tel asigurarea păcii şi securităţii popoarelor şi vor aduce întreaga lor contribuţie la realizarea acestor înalte sarcini.
ART. 2 În cazul cînd una din Inaltele Părţi Contractante va fi antrenata într-un conflict armat cu Germania, care ar incerca sa reinoiasca politica sa de agresiune, sau cu oricare alt Stat, care, direct sau în oricare alta forma, s-ar uni cu Germania în politica sa agresiva, atunci cealaltă Înaltă Parte Contractantă va da imediat Părţii Contractante, antrenate în conflict, ajutor militar şi de alta natura, prin toate mijloacele aflate la dispoziţia sa. Prezentul Tratat va fi infaptuit în concordanta cu principiile Chartei Organizaţiei Naţiunilor Unite.
ART. 3 Fiecare dintre Inaltele Părţi Contractante se obliga sa nu încheie nici o alianta şi sa nu ia parte la nici o coalitie şi nici la acţiuni sau măsuri îndreptate împotriva celeilalte Înalte Părţi Contractante.
ART. 4 Inaltele Părţi Contractante se vor consulta între ele cu privire la toate chestiunile internaţionale importante, care ating interesele celor două părţi.
ART. 5 Inaltele Părţi Contractante declara ca vor acţiona în spiritul prieteniei şi al colaborării, în scopul desvoltarii mai departe şi al intaririi legăturilor economice şi culturale dintre ambele State, urmând principiile respectului reciproc faţă de independenta şi suveranitatea lor, precum şi al neamestecului în treburile interne ale celuilalt Stat.
ART. 6 Prezentul Tratat va rămîne în vigoare timp de 20 de ani, dela data semnării lui. Dacă una din Inaltele Părţi Contractante, la sfîrşitul acestei perioade de 20 de ani, nu declara cu un an înaintea acestui termen dorinţa sa de a denunta Tratatul, acesta va rămîne în vigoare pe încă o durată de 5 ani, şi astfel de fiecare data, pînă cînd una din Inaltele Părţi Contractante nu va preaviza în scris cu un an înainte de expirarea perioadei de 5 ani în curs, intenţia sa de a face sa înceteze valabilitatea lui. Prezentul Tratat intră în vigoare imediat după semnarea lui şi urmează a fi ratificat în termenul cel mai scurt cu putinta. Schimbul instrumentelor de ratificare se va face la Bucureşti, în timpul cel mai apropiat. Drept care împuterniciţii au semnat prezentul Tratat şi au aplicat sigiliile lor. Întocmit la Moscova la 4 Februarie 1948, în 2 exemplare, fiecare în limbile română şi rusa, ambele texte avînd putere egala.