Inapoi la Cautare

LEGE 2 /2022


Parlamentului României cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 11.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (11.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    În temeiul prevederilor art. 13 pct. 23 din Regulamentul
 activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992
, republicat, cu completările ulterioare,

    Parlamentul României adoptă prezenta declaraţie.

    România şi Statele Unite ale Americii aniversează, la 11 iulie 2022, 25 de ani de la momentul lansării Parteneriatului strategic bilateral, iniţiativă concretă care a urmărit construirea unui cadru de cooperare de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative, inclusiv pentru susţinerea atingerii de către România a obiectivului major de integrare euroatlantică.

    În cei 25 de ani care au trecut de la lansarea parteneriatului acesta s-a dezvoltat continuu, inclusiv prin adoptarea, la Washington, la 13 septembrie 2011, a Declaraţiei comune privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia comună reprezintă un punct de referinţă important pentru parteneriatul nostru strategic, fiind primul document politic care menţionează Parteneriatul strategic şi stabilind cadrul pentru cooperarea şi coordonarea în creştere dintre România şi SUA, în vederea promovării securităţii, democraţiei, bunei guvernări, oportunităţilor oferite de economia de piaţă şi a schimburilor culturale.

    Odată cu adoptarea Declaraţiei comune din 13 septembrie 2011 a fost semnat şi Acordul româno-american
 privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România. Acest acord este primul document juridic bilateral care menţionează Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite. Sistemul antirachetă a devenit complet operaţional în 2016 şi are importanţă strategică majoră pentru securitatea Alianţei Nord-Atlantice.

    În urma întrevederilor dintre Preşedintele României şi Preşedintele SUA din 2017 şi 2019, noi domenii, precum reţelele 5G şi energia nucleară, au completat cadrul de cooperare al Parteneriatului strategic.

    În ultimii 25 de ani, Parteneriatul strategic dintre România şi SUA şi-a demonstrat în mod plenar valoarea practică şi a evoluat odată cu progresul înregistrat de România în privinţa aderării la instituţiile europene şi euroatlantice şi de transformare internă profundă în conformitate cu valorile democratice ale spaţiului euroatlantic.

    România şi Statele Unite împărtăşesc valori şi interese comune, angajamentul profund pentru democraţie şi o relaţie strategică durabilă. Soliditatea relaţiei dintre România şi SUA este garantată de sprijinul puternic şi constant al societăţii şi al clasei politice româneşti.

    Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, lansat acum 25 de ani, reflectă voinţa de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor regionale şi globale şi are o contribuţie majoră la parcursul democratic, creşterea prosperităţii şi securităţii cetăţenilor români.

    Parteneriatul strategic dintre România şi SUA oferă şi cadrul de formulare a răspunsului comun, fundamentat pe dreptul internaţional şi respectul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, la invazia neprovocată şi nejustificată a Ucrainei de către Rusia.

    Cooperarea intensă şi multidimensională dintre România şi SUA din ultimii 25 de ani a condus la facilitarea contactelor între comunităţile de afaceri, precum şi la o colaborare intensificată în asigurarea securităţii energetice, atât prin diversificarea surselor şi rutelor de transport, cât şi prin punerea bazelor unei relaţii mutual benefice în sectorul nuclear civil, în ceea ce priveşte diversificarea surselor de gaz şi explorarea posibilităţilor de utilizare a surselor de energie regenerabilă.

    A fost consolidată acţiunea comună în favoarea democraţiei şi statului de drept, inclusiv prin susţinerea acestora în regiunea Balcanilor de Vest şi a Parteneriatului Estic, precum şi prin cooperarea în cadrul Comunităţii Democraţiilor, a cărei preşedinţie este exercitată de România, şi al Summitului pentru Democraţie, organizat în 2021 de SUA. A fost intensificată cooperarea în domeniul asigurării securităţii comunicaţiilor şi în combaterea dezinformării şi ameninţărilor hibride.

    Salutăm în mod deosebit progresele importante înregistrate în cooperarea dintre România şi SUA în domeniul securităţii, în vederea asigurării securităţii Flancului Estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre. Remarcăm în special amplasarea şi operaţionalizarea facilităţii antirachetă la baza aeriană de la Deveselu; creşterea prezenţei militare şi diversificarea rotaţiei de forţe SUA pe teritoriul României, inclusiv prin desfăşurarea în 2022 la Baza Aeriană Câmpia Turzii a unui detaşament de aeronave MQ-9 Reaper aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, repoziţionarea în România a Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 şi F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită în România; intensificarea exerciţiilor comune; cooperarea în dotarea cu sisteme de armament performante, România fiind primul stat european care a achiziţionat sistemul HIMARS.

    La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, Parlamentul României:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic