Inapoi la Cautare

LEGE 2 /1983


cu privire la principiile de baza ale perfecţionării sistemului de retribuire a muncii şi de repartiţie a veniturilor oamenilor muncii


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 09.07.1983 și 10.03.1991 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 09.07.1983 și 10.03.1991 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În temeiul articolului 57 din Constituţia Republicii Socialiste România semnam şi dispunem să fie publicată în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România Legea nr. 2 din 1 iulie 1983 cu privire la principiile de baza ale perfecţionării sistemului de retribuire a muncii şi de repartiţie a veniturilor oamenilor muncii.

                               NICOLAE CEAUŞESCU

                                  PREŞEDINTELE

                         REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA

                                    LEGE

cu privire la principiile de baza ale perfecţionării sistemului de retribuire a muncii şi de repartiţie a veniturilor oamenilor muncii

    Profundele transformări care au avut loc în dezvoltarea puternica a forţelor de producţie, în modernizarea continua a bazei tehnico-materiale a economiei, îndeosebi în etapa inaugurata de Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Roman, au asigurat condiţiile necesare pentru ridicarea pe o treapta superioară a activităţii economico-sociale şi sporirea continua a bunastarii materiale şi spirituale a întregului popor, telul suprem al politicii partidului.

    S-a adincit sistemul democraţiei muncitoresti, s-a asigurat participarea nemijlocită a maselor la conducerea economiei, a vieţii sociale, a crescut răspunderea colectivelor de oameni ai muncii în stabilirea şi realizarea planului, în gospodărirea judicioasă a bunurilor încredinţate de societate.

    Ţinînd seama de stadiul actual al dezvoltării economico-sociale, de cerinţele îmbunătăţirii mecanismului economico-financiar, de întărirea autoconducerii muncitoresti şi a cadrului organizatoric al democraţiei muncitoresti, este necesară perfecţionarea sistemului de retribuire a muncii şi de repartizare a veniturilor oamenilor muncii, astfel încît să se aplice cu toată hotărîrea principiul socialist de repartiţie după cantitatea, calitatea şi importanţa socială a muncii, iar veniturile să fie nemijlocit determinate de muncă depusa şi de rezultatele muncii.

    Oamenii muncii, în calitate de proprietari, producători şi beneficiari, poarta întreaga răspundere pentru buna gospodărire a proprietăţii socialiste a întregului popor, veniturile lor fiind strins legate de realizarea producţiei, creşterea productivitatii muncii şi a eficientei economice a întregii activităţi.

    Munca reprezintă o îndatorire de onoare pentru toţi membrii societăţii. Fiecare cetăţean are, potrivit Constituţiei, dreptul şi obligaţia de a desfăşura o activitate utila societăţii, care să-i asigure mijloacele de existenta şi de dezvoltare spirituală.

    Retributia şi celelalte venituri ale oamenilor muncii reflecta contribuţia fiecăruia la realizarea planului de producţie, la dezvoltarea producţiei materiale şi spirituale a societăţii. Nimeni nu poate să primească retributie şi sa participe la beneficii dacă nu lucrează. Nimeni nu poate avea venit garantat dacă nu munceste, dacă nu produce potrivit obligaţiilor de la locul de muncă.

    Veniturile individuale în raport cu producţia realizată sînt neplafonate.

    În cadrul sistemului de retribuire se aplică ferm principiul retributiei egale la munca efala, creîndu-se condiţii ca, în raport cu munca depusa, să se asigure venituri corespunzătoare pentru toţi oamenii muncii.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic