a) Paminturile şi proprietăţile agrare de orice fel aparţinînd cetăţenilor germani şi cetăţeni români, persoane fizice sau juridice, de naţionalitate (origine etnică) germană, care au colaborat cu Germania hitlerista. b) Paminturile şi alte proprietăţi ale criminalilor de razboiu şi ale celor vinovaţi de dezastrul tarii; c) Paminturile celor care s-au refugiat în ţările cu care România este în stare de razboiu ori s-au refugiat în străinătate după data de 23 August 1944; d) Terenurile şi toate bunurile agricole ale absenteistilor; e) Terenurile a celor care în ultimii şapte ani consecutivi nu şi-au cultivat paminturile în regie proprie, cu excepţia loturilor pînă la 10 ha; f) Bunurile agricole de orice fel ale cetăţenilor români care s-au înscris voluntari pentru a lupta împotriva Naţiunilor Unite; g) Bunurile de mana moarta. h) Prisosul terenurilor agricole constituind proprietăţi ale persoanelor fizice care depăşesc suprafaţa de 50 ha, şi anume: pămîntul arabil, livezile, fanetele, baltile şi iazurile artificiale, fie ca servesc sau nu pentru pescuit, mlastinile şi terenurile inundabile.
ART. 4 Constructiunile, conacele, armanele, drumurile, livezile şi orice lucrări de îmbunătăţiri funciare, cu toate instalaţiile lor, vor fi cuprinse în cota de 50 ha, prevăzută la art. 3, pct. h, proprietarul avînd dreptul de a alege cota rezervată pentru dinsul de unde voeşte, dar într-un singur loc.
ART. 5 Se considera ca o singura proprietate agricolă în ce priveşte aplicarea art. 3, pct. h: a) Terenurile agricole aparţinînd aceluiaşi proprietar, aflate în diferite părţi ale tarii; b) Proprietăţile agricole ale soţului şi sotiei. În cazul cînd sotia are proprietate separată de a soţului, mostenita sau primită ca zestre înainte sau după căsătorie şi dovedită cu acte, va rămîne asupra sotiei 10 ha, cu latitudinea din partea soţilor de a-şi rezerva cotele legale din una sau ambele proprietăţi, după buna lor învoiala;