Consiliul de Miniştri răspunde, potrivit legii, de elaborarea, în cadrul planului naţional unic de dezvoltare economico-socială, a proiectului planului de comerţ exterior şi cooperare economică internationala şi exercită controlul şi îndrumarea generală asupra activităţii de export, import şi de cooperare economică internationala. Ministerele, celelalte organe centrale sau locale şi centralele industriale, cu participarea întreprinderilor de comerţ exterior, defalca prevederile planului de comerţ exterior şi cooperare economică internationala pe întreprinderi producătoare sau prestatoare de servicii subordonate. Totodată, organele şi unităţile economice prevăzute la alineatul precedent au obligaţia sa stabilească sarcini de producţie distincte pentru unităţile subfurnizoare de materiale, piese şi subansamble, care participa la fabricarea produsului finit destinat exportului. În scopul realizării în exclusivitate a fondului de marfa destinat exportului, la termenele şi în condiţiile de calitate stabilite prin contracte, ministerele, celelalte organe centrale şi centralele industriale au obligaţia de a specializa pentru producţia de export fabrici, secţii sau linii de fabricaţie, inclusiv în cadrul unităţilor subfurnizoare, de a asigura baza tehnico-materială şi forta de muncă necesare.
ART. 5 La realizarea exportului, unităţile subfurnizoare cuprinse în plan au obligaţiile şi drepturile prevăzute de lege pentru centralele sau, după caz, întreprinderile care fabrica produsul finit, exclusiv raportarea livrărilor respective la export. Prevederile alineatului precedent se aplică şi institutelor de cercetare ştiinţifică, inginerie tehnologică şi de proiectare, care participa la realizarea de exporturi sau executarea de lucrări, precum şi unităţilor producătoare sau prestatoare de servicii în legătură cu livrările de mărfuri sau prestările de servicii cu plata în valută către societăţile mixte de producţie şi comercializare din Republica Socialistă România sau către persoane juridice şi fizice străine.
ART. 6 Ministerele, celelalte organe centrale şi locale, centralele şi întreprinderile care produc pentru export sau beneficiază de importuri întocmesc, anual, balanţa comercială şi planul de încasări şi plati valutare ale activităţii proprii de comerţ exterior şi de cooperare economică internationala. Balanţa comercială a activităţii proprii de comerţ exterior şi cooperare economică internationala se aproba odată cu sarcinile de plan şi cuprinde: a) exportul, inclusiv în cadrul acţiunilor de cooperare economică internationala; b) importul, inclusiv în cadrul acţiunilor de cooperare economică internationala; c) soldul balanţei comerciale. Planul de încasări şi plati valutare este partea integrantă a bugetului propriu de venituri şi cheltuieli şi cuprinde: a) încasări din export, acţiuni de cooperare economică internationala, credite, dobinzi şi din alte activităţi;