Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. 1 (1) Prezenta lege are ca obiect de reglementare asigurarea cadrului legal necesar efectuării în anul 2006 a anchetei structurale în agricultură, având ca an de referinţă anul 2005. (2) Scopul acestei cercetări statistice de interes naţional este de a asigura date statistice, în concordanţă cu acquis-ul statistic comunitar, pentru fundamentarea politicilor naţionale în domeniul agricol şi aderarea la Uniunea Europeană, referitoare la utilizarea terenurilor şi a mijloacelor de producţie agricolă, precum şi la efectivele de animale. (3) În anul 2006, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, se efectuează în teren, pe întreg teritoriul României, ancheta structurală în agricultură, cercetare statistică selectivă, bazată pe un eşantion reprezentativ format din 10% din numărul exploataţiilor agricole individuale şi cu personalitate juridică, înregistrate la Recensământul general agricol efectuat în anul 2002.
ART. 2 Unitatea de observare, în accepţiunea anchetei structurale în agricultură, este exploataţia agricolă, definită ca unitate economică de producţie care, în urma activităţii desfăşurate, obţine produse agricole prin exploatarea pământului şi/sau prin creşterea animalelor, păsărilor şi albinelor. Colectivitatea cercetată este formată atât din exploataţii agricole individuale, cât şi din unităţi cu personalitate juridică.
ART. 3 Programul de înregistrare a anchetei structurale în agricultură, denumită în continuare A.S.A., are ca obiectiv asigurarea informaţiilor privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole: statutul juridic, modul de deţinere şi utilizare a terenurilor pe forme de administrare, suprafeţele cultivate, plantaţiile vitipomicole, îngrăşămintele şi irigaţiile, efectivele de animale, maşinile şi echipamentele agricole, construcţiile agricole, personalul care a lucrat în agricultură şi munca prestată de acesta, activităţile neagricole desfăşurate în unităţile cercetate, agricultura ecologică şi dezvoltarea rurală. Concretizarea acestui program se asigură prin chestionarele de înregistrare.
ART. 4 (1) Organizarea şi efectuarea A.S.A. se realizează sub coordonarea şi conducerea unei comisii interministeriale, denumită în continuare comisie, cu sediul la Institutul Naţional de Statistică, formată din reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", ai Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Institutului Naţional de Statistică, în componenţa prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta lege. (2) Nominalizarea membrilor comisiei se face de către conducătorul fiecărei instituţii. (3) În conformitate cu prevederile
art. 12 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Institutul Naţional de Statistică răspunde de programul general de organizare a A.S.A. şi de programul şi metodologia de înregistrare, de prelucrare a datelor şi publicare a rezultatelor. (4) Comisia răspunde în faţa Guvernului pentru efectuarea în bune condiţii a întregii acţiuni, având următoarele atribuţii principale: