Inapoi la Cautare

LEGE 10 /1980


privind actualizarea şi îmbunătăţirea corelării, pe principii economice, a preţurilor de producţie şi de livrare a produselor către unităţile socialiste, precum şi a preţurilor de producţie, de contractare şi de achiziţie în agricultura


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 23.12.1980 și 12.01.1998 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 23.12.1980 și 12.01.1998 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În concordanta cu politica partidului şi statului de dezvoltare economică şi socială a tarii, preţurile de producţie şi de livrare, precum şi tarifele pentru serviciile prestate unităţilor socialiste trebuie să exprime în mod real eforturile şi rezultatele activităţii întreprinderilor şi centralelor, să contribuie la întărirea gestiunii economice a acestora, la gospodărirea cu maxima eficienta a mijloacelor materiale şi băneşti.

    Pornind de la schimbările intervenite în nivelul costurilor de producţie, în special în industria extractiva, de la creşterea accentuata a preţurilor externe la materiile prime şi materiale din import şi pentru a realiza un raport corespunzător între ramurile şi subramurile economiei naţionale, precum şi rentabilizarea tuturor activităţilor economice este necesară actualizarea şi îmbunătăţirea corelării preţurilor de producţie şi de livrare în întreaga economie, precum şi a tarifelor pentru serviciile prestate unităţilor socialiste.

    Totodată, aplicarea consecventa a principiului autogestiunii şi autofinantarii în activitatea unităţilor economico-sociale, întărirea autoconducerii muncitoresti, creşterea eficientei şi rentabilizarea tuturor ramurilor şi subramurilor economiei naţionale, impun ca acţiunea de actualizare şi îmbunătăţirea corelării preţurilor şi tarifelor să se realizeze concomitent cu reducerea suplimentară a cheltuielilor materiale, valorificarea superioară a tuturor resurselor, urmînd ca noile preţuri să aibă la baza numai costurile de producţie normate, strict necesare.

    În acest scop se impune ca toate unităţile sa ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor de producţie şi circulaţie, prin creşterea gradului de prelucrare şi utilizare a materiilor prime şi materialelor, modernizarea produselor şi tehnologiilor, valorificarea tuturor resurselor refolosibile, sporirea productivitatii muncii, optimizarea structurii producţiei şi creşterea eficientei în activitatea de comerţ exterior.

    Majorarea preţurilor de producţie şi de livrare, a tarifelor pentru serviciile prestate unităţilor socialiste, precum şi a preţurilor de contractare şi de achiziţie în agricultura, nu va modifica, în anul 1981, preţurile de desfacere cu amănuntul a mărfurilor, precum şi tarifele pentru serviciile prestate populaţiei, diferenţele rezultate urmînd a fi suportate de la bugetul de stat. Începînd cu anul 1982, reflectarea în preţurile de desfacere cu amănuntul şi în tarifele pentru serviciile prestate populaţiei a preţurilor şi tarifelor actualizate se va face, eşalonat, în cadrul indicelui prevăzut pentru viitorul cincinal, corelat cu creşterea planificata a veniturilor populaţiei.

    În vederea perfecţionării preţurilor de producţie şi de livrare, a preţurilor de contractare şi de achiziţie în agricultura, a tarifelor pentru serviciile prestate unităţilor socialiste, precum şi pentru reducerea suplimentară a costurilor de producţie,

    Marea Adunare Naţionala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege:

    ART. 1

    Începînd cu data de 1 ianuarie 1981, se introduc, în întreaga economie, preţuri de producţie şi de livrare în industrie, preţuri de producţie, de contractare şi de achiziţie în agricultura, preţuri de deviz în construcţii, precum şi tarife pentru transportul de mărfuri şi alte servicii prestate unităţilor socialiste, actualizate şi corelate pe principii economice.

    Prin actualizarea preţurilor şi tarifelor se vor asigura raporturi mai corespunzătoare între ramuri şi subramuri, precum şi aplicarea ferma a principiilor autogestiunii şi autofinantarii în activitatea tuturor unităţilor.

    Preţurile şi tarifele actualizate vor fi determinate în raport cu costurile reale de producţie, în condiţiile reducerii maxime a consumurilor de materii prime, materiale, energie şi combustibili şi tinindu-se seama de modificările intervenite în preţurile externe ale materiilor prime şi materialelor din import.

    Pentru a compensa, în cît mai mare măsura, efectul majorării preţurilor de producţie şi de livrare la materiile prime, energie, combustibili, produse intermediare, precum şi a tarifelor pentru unele servicii prestate unităţilor socialiste, sarcinile de reducere a cheltuielilor de producţie şi circulaţie prevăzute pentru perioada 1981-1985 se suplimenteaza anual, astfel încît la nivelul anului 1985 să se realizeze o economie de 40 miliarde lei.

    ART. 2

    Stabilirea preţurilor de producţie şi de livrare în industrie, a preţurilor de producţie, contractare şi achiziţie în agricultura, a preţurilor de deviz în construcţii, precum şi a tarifelor pentru transporturi de mărfuri şi alte servicii prestate unităţilor socialiste se face în condiţiile prevăzute prin decret al Consiliului de Stat.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic