*) Traducere. Guvernul României şi Agenţia Spaţială Europeană (denumită în continuare Agenţia), înfiinţată prin Convenţia deschisă spre semnare la 30 mai 1975 la Paris (denumită în continuare Convenţia), denumite în continuare părţi, convinse de beneficiile susţinerii şi lărgirii nivelului de cooperare internaţională în domeniul activităţilor spaţiale în scopuri exclusiv paşnice, având în vedere rezultatele cooperării în baza acordurilor dintre Guvernul României şi Agenţie, semnate la 11 decembrie 1992 şi la 11 octombrie 1999, ţinând cont de Rezoluţia privind implementarea măsurilor referitoare la statele europene cooperante, adoptată de Consiliul Agenţiei la 21 martie 2001 [ESA/C/CL/Res.2 (Finală)], prin care Agenţia introduce o nouă abordare în relaţiile de cooperare pentru statele europene nemembre, referitoare la posibilitatea lor de a deveni părţi la Convenţie, considerând dorinţa exprimată de Guvernul României de a continua şi consolida cooperarea cu Agenţia prin această nouă abordare, ţinând cont de prevederile art. II şi XIV.1 din Convenţie, au convenit următoarele:
ART. 1 1.1. Prin prezentul acord, Guvernul României şi Agenţia sunt de acord să coopereze în activităţile spaţiale, în conformitate cu termenii următori. Printr-o astfel de cooperare, după intrarea în vigoare a prezentului acord, România va deveni un stat european cooperant (denumit în continuare ECS). Prin acesta România recunoaşte şi acceptă că Agenţia încheie acorduri de cooperare cu alte state nemembre, similare cu prezentul acord, calificând astfel şi alte state ca state ECS. 1.2. Guvernul României este de acord ca, la toate nivelele de cooperare cu Agenţia, în calitate de stat ECS, să acţioneze în conformitate cu scopurile pentru care Agenţia a fost creată, astfel cum sunt definite în Convenţie, în particular explorarea şi utilizarea spaţiului în scopuri exclusiv paşnice.
ART. 2 2.1. Guvernul României va participa la implementarea programelor şi activităţilor Agenţiei, excepţie făcând Programul de cercetare tehnologică (TRP) al Agenţiei, prin contribuţia sa financiară la Planul pentru statele europene cooperante (denumit în continuare PECS), al cărui conţinut va fi convenit cu Agenţia şi care constituie obiectul unor prevederi distincte ale prezentului acord. 2.2. Guvernul României va primi anunţuri de oportunitate pentru misiunile ştiinţifice ale Agenţiei, permiţându-i-se să îşi procure instrumente care vor fi integrate în aceste misiuni la nivel de investigator principal sau coinvestigator.
ART. 3