Inapoi la Cautare

INSTRUCŢIUNI din /2014


privind plata sumelor reţinute din certificatele de plată printr-un mecanism de garantare adecvat, în cadrul contractelor de lucrări finanţate prin Programul operaţional sectorial Mediu


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2013, cu modificările şi completările ulterioare;

    - Ordinul ministrului mediului şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice nr. 2.266/335/2012 privind aprobarea modelelor de documentaţii standardizate aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie de lucrări publice pentru proiectele de "proiectare şi execuţie de staţie de tratare a apei/staţie de epurare de ape reziduale", "execuţie de reţele de canalizare şi reţele de alimentare cu apă", "proiectare şi execuţie de staţie de sortare, compostare şi tratare mecano-biologică a deşeurilor", "execuţie de depozit conform de deşeuri", cu completările ulterioare;

    - contractele de finanţare semnate de Autoritatea de management şi beneficiari;

    - contractele de lucrări semnate de beneficiari şi antreprenori.

    IV. Abordare

    În vederea implementării noului mecanism atât pentru contractele noi, cât şi în cazul contractelor de lucrări aflate în implementare se vor avea în vedere următoarele aspecte:

    1. În cazul contractelor de lucrări care se derulează sub incidenţa condiţiilor de contract similare FIDIC, se va amenda subclauza 14.9 din cadrul CGC prin CSC, după cum urmează:

    La sfârşitul subclauzei 14.9 se adaugă următoarele paragrafe:

    "Antreprenorul poate solicita în orice moment ca sumele reţinute, certificate de către inginer şi deduse din certificatele interimare de plată, să fie plătite de către beneficiar, cu condiţia ca antreprenorul să furnizeze beneficiarului, în prealabil, o garanţie bancară/un instrument de garantare pentru sumele reţinute, a cărei valoare să fie egală cu valoarea reţinerilor solicitate la plată.

    Această garanţie va fi emisă de către o societate bancară/o societate bancară sau de asigurări şi va avea formatul anexat la contract ori un format aprobat în prealabil de beneficiar, în moneda şi cu valoarea cel puţin egală cu cea a plăţii. Garanţia va fi irevocabilă şi va prevede că plata garanţiei se va executa necondiţionat, la prima cerere a beneficiarului. Antreprenorul se va asigura că garanţia este valabilă şi în vigoare până la execuţia şi terminarea lucrărilor de către antreprenor şi remedierea oricăror defecţiuni.

    Valoarea garanţiei (sau garanţiilor) pentru sume reţinute va acoperi, în orice moment, valoarea totală a sumelor care ar fi fost reţinute în aplicarea prevederilor subclauzei 14.3 [Prezentarea situaţiilor interimare de lucrări] subparagraful (c), deducându-se sumele care ar fi fost plătite în conformitate cu prevederile primelor patru paragrafe ale prezentei subclauze. Dacă, în orice moment, înainte de emiterea certificatului de recepţie la terminarea lucrărilor, valoarea garantată a sumelor reţinute este inferioară valorii totale a sumelor care ar fi fost reţinute în aplicarea prevederilor subclauzei 14.3 [Prezentarea situaţiilor interimare de lucrări] subparagraful (c), diferenţa va fi reţinută efectiv din certificatul de plată.

    Fără a prejudicia niciun alt drept pe care beneficiarul îl poate avea, beneficiarul nu va formula nicio pretenţie privind executarea garanţiei (sau garanţiilor) pentru sume reţinute, decât în eventualitatea în care:

    a) în situaţia descrisă în al treilea paragraf al prezentei subclauze; în acest caz, suma executată din garanţie nu va fi mai mare decât costul estimat al lucrărilor rămase de executat potrivit prevederilor clauzei 11 [Perioada de garanţie], iar suma astfel executată va fi autorizată şi plătită către antreprenor după îndeplinirea de către antreprenor a obligaţiilor sale aferente acestor lucrări, în caz contrar beneficiarul putând să aplice, printre altele, prevederile subclauzei 11.4 [Omisiunea remedierii defecţiunii]; sau

    b) antreprenorul nu reuşeşte să prelungească valabilitatea garanţiei (garanţiilor) pentru sumele reţinute, conform prevederilor prezentei subclauze, situaţie în care beneficiarul poate revendica întreaga valoare a garanţiei (garanţiilor) pentru sumele reţinute. Sumele astfel executate vor fi autorizate şi plătite către antreprenor în conformitate cu prevederile primelor patru paragrafe ale prezentei subclauze.

    Beneficiarul va accepta reducerea sumelor garantate şi/sau va restitui antreprenorului garanţia/garanţiile bancară/bancare pentru sumele reţinute aplicând, mutatis mutandis, prevederile primelor patru paragrafe ale prezentei subclauze".

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic