Inapoi la Cautare

INSTRUCŢIUNI din /2014


privind plata sumelor reţinute din certificatele de plată printr-un mecanism de garantare adecvat, în cadrul contractelor de lucrări finanţate prin Programul operaţional sectorial Mediu


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    I. Scop

    Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene alocate programelor operaţionale, precum şi îmbunătăţirea fluxului de plăţi către antreprenori.

    II. Cadru general

    În conformitate cu prevederile condiţiilor generale de contract (CGC), subclauza 1.1.4.11, amendată, după caz, prin prevederile condiţiilor speciale de contract (CSC), sumele reţinute reprezintă sumele cumulate pe care beneficiarul/autoritatea contractantă (B/AC) le reţine potrivit prevederilor subclauzei 14.3 din valoarea totală a fiecărei situaţii de lucrări certificate de inginer, în cuantumul procentual specificat şi până la concurenţa limitei prevăzute în anexa la ofertă.

    Totodată, CGC subclauza 14.9 "Plata sumelor reţinute" prevede mecanismul de restituire a sumelor reţinute, indiferent de modul de constituire a acestora, de regulă astfel:

    - 50% din totalul sumelor reţinute se plăteşte antreprenorului după recepţia la terminarea lucrărilor, respectiv la emiterea certificatului de recepţie la terminarea lucrărilor, după caz, şi

    - restul de 50% din totalul sumelor reţinute se plăteşte după recepţia finală, respectiv la emiterea certificatului de recepţie finală, după caz (această împărţire poate diferi de la contract la contract).

    Ţinând cont de posibilitatea modificării condiţiilor de contract similare Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi (FIDIC), respectiv amendarea prin condiţii speciale a prevederilor subclauzei 14.9 "Plata sumelor reţinute", Ministerul Fondurilor Europene împreună cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice emit prezenta instrucţiune aplicabilă proiectelor din sectorul Mediu pentru realizarea unui mecanism mai flexibil de plată a lucrărilor executate.

    În cazul lansării unor proceduri de achiziţii publice pentru contracte de lucrări, se va amenda subclauza 14.9 a condiţiilor de contract, parte a documentaţiei de atribuire, în conformitate cu prevederile prezentei instrucţiuni.

    În cazul contractelor de lucrări aflate în implementare, autorităţile contractante vor propune antreprenorilor amendarea condiţiilor de contract, prin act adiţional, în conformitate cu prevederile prezentei instrucţiuni şi cu condiţia ca modificarea respectivă să se încadreze ca modificare nesubstanţială în sensul regulilor de achiziţii publice (a se vedea detalierea regulilor aplicabile şi exemple numerice în anexa care face parte integrantă din prezenta instrucţiune).

    III. Cadru legal şi contractual

    - Regulamentul (UE) nr. 1.303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziţii comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală şi Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, precum şi de stabilire a unor dispoziţii generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune şi Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului;

    - Hotărârea Guvernului nr. 43/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Fondurilor Europene, cu modificările şi completările ulterioare;

    - Hotărârea Guvernului nr. 48/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, cu modificările şi completările ulterioare;

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic