CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 (1) Bibliotecile din Armata României, denumite în continuare biblioteci militare, fac parte integrantă din sistemul naţional de biblioteci, având ca obiectiv realizarea unitară a activităţilor specifice şi dezvoltarea unor servicii publice profesioniste. (2) În cadrul sistemului informaţional şi educaţional militar, bibliotecile militare au rol cultural strategic, contribuind la pregătirea generală a efectivelor armatei, la creşterea nivelului de înţelegere a problematicii asociate domeniului apărării, la întreţinerea spiritului civic şi ataşamentului faţă de valorile naţionale.
ART. 2 Prin bibliotecă militară, în sensul prezentelor instrucţiuni, se înţelege structura specializată sau asimilată care există la nivelul unităţii militare, ale cărei atribuţii sunt: a) constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea şi conservarea documentelor de bibliotecă şi a bazelor de date, pentru a facilita accesul liber în scop de informare, cercetare, educaţie sau recreere; b) iniţierea, organizarea şi desfăşurarea de proiecte şi programe culturale, inclusiv în parteneriat cu autorităţi şi instituţii publice, cu alte instituţii de profil sau prin parteneriat public-privat.
ART. 3 (1) După forma de constituire şi administrare a patrimoniului, bibliotecile militare sunt structuri de drept public. (2) După forma de organizare, bibliotecile militare sunt structuri fără personalitate juridică.