Inapoi la Cautare

INSTRUCŢIUNI din /2008


privind mentenanţa tehnicii de apărare aeriană cu baza la sol


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    CAP. I

    Dispoziţii generale

    ART. 1

    (1) Mentenanţa tehnicii de apărare aeriană cu baza la sol/Ground Based Air Defense - GBAD, denumită în continuare tehnică GBAD, este parte componentă a mentenanţei tehnicii şi echipamentelor din înzestrarea Ministerului Apărării în general, a Statului Major al Forţelor Aeriene, în special, şi constituie ansamblul de măsuri şi acţiuni care concură la menţinerea sau restabilirea parametrilor normali de funcţionare ai acesteia, în scopul îndeplinirii misiunilor pentru care este destinată.

    (2) În cazul tehnicii GBAD, precum şi al autospecialelor destinate susţinerii logistice a acesteia, prevederile prezentelor instrucţiuni se aplică numai părţii speciale. Pentru mentenanţa părţii şasiu-motor sau autotractor se aplică prevederile instrucţiunilor de mentenanţă pe linia tehnicii de blindate, automobile şi tractoare.

    ART. 2

    Mentenanţa tehnicii GBAD, executată atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de criză şi la război, are ca scop asigurarea unei disponibilităţi tehnice ridicate necesare desfăşurării integrale a procesului pregătirii de luptă al marii unităţi şi marii unităţi GBAD şi se realizează prin executarea atât a întreţinerilor tehnice în conformitate cu documentaţia specifică fiecărui tip de tehnică GBAD, cât şi a reparaţiilor, etalonărilor, verificărilor metrologice, inspecţiilor şi controalelor tehnice.

    ART. 3

    (1) În funcţie de starea tehnicii şi de momentul efectuării lucrărilor, mentenanţa tehnicii GBAD poate fi preventivă, corectivă şi complexă.

    (2) Mentenanţa preventivă cuprinde un ansamblu de activităţi întreprinse pentru menţinerea sistemelor tehnicii în condiţii normale de funcţionare, prin înlocuirea sistematică a elementelor şi executarea unor lucrări de revizie periodică, reglaj, diagnosticare şi control, planificate la intervale stabilite în funcţie de durata de utilizare, normele de rulaj în kilometri sau mile parcurse, timp de funcţionare în ore, număr de lovituri trase etc.

    (3) Mentenanţa corectivă cuprinde activităţi desfăşurate pentru restabilirea capacităţii normale de funcţionare a sistemelor defecte, precum reparaţiile de mică, medie sau mare amploare, care au ca scop repunerea în stare de funcţionare a tehnicii defecte şi/sau deteriorate, ca urmare a uzurii normale ori a participării la acţiunile militare. Astfel de activităţi de mentenanţă cuprind operaţii precum testarea/diagnoza, localizarea şi remedierea defecţiunilor prin înlocuirea sau repararea elementelor defecte, verificarea şi executarea reglajelor.

    (4) Mentenanţa complexă îmbină operaţiile de mentenanţă preventivă cu cele ale mentenanţei corective, aplicate în funcţie de anumite criterii funcţionale şi economice specifice utilizării sistemelor. Verificările executate cu ocazia întreţinerilor zilnice şi observaţiile operatorilor tehnicii sunt completate cu activitatea de determinare a parametrilor echipamentelor, agregatelor şi sistemelor principale, cu aparatură de testare/diagnosticare tehnică, în scopul stabilirii "punctului critic", la care trebuie intervenit cu lucrări de mentenanţă corectivă.

    (5) În cadrul mentenanţei preventive se vor executa cu prioritate activităţile de testare/diagnosticare, remediere oportună a defectelor identificate, reglaje, control şi întreţineri tehnice, prin care se va evalua starea de funcţionare a tehnicii/nivelul de disponibilitate al acesteia, pentru crearea unei baze de date necesare abordării mentenanţei corective, în concordanţă cu comportarea tehnicii în exploatare.

    (6) Pentru tehnica GBAD care înglobează tehnologie digitală, lucrările de mentenanţă preventivă se realizează de către personalul specializat prin utilizarea, deopotrivă, a operaţiunilor manuale de măsurare, corectare/ajustare a valorilor parametrilor, cât şi prin utilizarea echipamentelor şi softurilor de testare şi diagnoză/Built-în Test Equipment - BITE încorporate în acest tip de tehnică.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic