CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 În înţelesul prezentelor instrucţiuni, este considerat gestionar acel angajat al Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A. care are ca atribuţii principale de serviciu primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosinţa sau deţinerea, chiar temporară, a Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A., indiferent de modul de dobândire şi de locul unde se află bunurile.
ART. 2 La stabilirea calităţii de gestionar, atribuţiile principale de serviciu, constând în primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri, trebuie luate cumulativ.
ART. 3 (1) Nu este considerată gestionar, în înţelesul art. 1, persoana care nu are ca atribuţii principale de serviciu primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri. (2) Nu poate fi considerată gestionar persoana care are ca atribuţii principale de serviciu lucrări de registratură şi care este însărcinată şi cu primirea, păstrarea şi eliberarea de timbre poştale. (3) Persoana prevăzută la alin. (2) care cauzează o pagubă în gestiunea de timbre răspunde însă integral, conform
art. 31 din Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice, cu modificările ulterioare.
ART. 4 (1) Sunt considerate bunuri, în sensul prezentelor instrucţiuni, bunurile materiale, mijloacele băneşti sau orice alte valori. (2) În cadrul subunităţilor Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A. sunt considerate alte valori timbrele şi efectele poştale, timbrele fiscale, mărcile şi mărfurile filatelice, obiectele de mesagerii, timbrele judiciare etc. (3) Bunurile prevăzute la alin. (1) pot fi în proprietatea, în administrarea, în folosinţa, în custodia sau în consignaţie Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A.