Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 980 /1995


privind verificarea, certificarea bilanţului contabil şi prestarea serviciilor în domeniul contabilităţii


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 15.12.1995 și 01.07.1996 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 15.12.1995 și 01.07.1996 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1

    În aplicarea prevederilor art. 29 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, coroborate cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiza contabila şi a contabililor autorizaţi, aprobată şi modificată prin Legea nr. 42/1995, începând cu anul 1995, bilanţurile contabile ale regiilor autonome, societăţilor comerciale şi ale altor unităţi economice patrimoniale cu personalitate juridică sunt supuse verificării şi certificării de către cenzori, experţi contabili, contabili autorizaţi cu studii superioare şi societăţi comerciale de expertiza contabila, în condiţiile stabilite prin prezenta hotărâre.

    Prin verificarea şi certificarea bilanţului contabil, în sensul prezentei hotărâri, se înţelege examinarea profesională sistematica a activităţilor financiar-contabile, în vederea exprimarii unei opinii responsabile şi independente asupra:

    - ansamblului măsurilor organizatorice stabilite şi aplicate de administratori pentru protecţia activelor patrimoniale, administrarea şi utilizarea resurselor economico-financiare;

    - imaginii fidele, clare şi complete a patrimoniului, a situaţiei financiare şi a rezultatelor obţinute de agenţii economici, reflectate în bilanţul contabil.

    ART. 2

    Verificarea şi certificarea bilanţului contabil se va efectua - pe baza Normelor de audit financiar şi certificare a bilanţului contabil, elaborate de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, avizate, potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991, de către Ministerul Finanţelor - de către:

    a) experţi contabili, contabili autorizaţi cu studii superioare şi societăţi comerciale de expertiza contabila, membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România - înscrişi în Tabloul Corpului - la: regiile autonome, societăţile comerciale şi alte unităţi economice patrimoniale cu personalitate juridică care nu au cenzori şi au înregistrat o cifra de afaceri mai mare de 1 miliard lei la 30 septembrie 1995, iar pentru anii următori, la data de 31 decembrie a anului precedent. Nivelul cifrei de afaceri poate fi actualizat anual de către Ministerul Finanţelor, în funcţie de evoluţia inflaţiei şi de dezvoltarea profesiei;

    b) cenzorii, potrivit obligaţiilor legale ce le revin, la societăţile comerciale unde au fost numiţi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.

    ART. 3

    Contractul de verificare şi certificare a bilanţului contabil între experţii contabili, contabilii autorizaţi cu studii superioare şi societăţile comerciale de expertiza contabila, pe de o parte, şi regiile autonome, societăţile comerciale şi alte unităţi economice patrimoniale cu personalitate juridică, pe de altă parte, se încheie, de regula, pentru o perioadă de 3 ani, cu drept de reinnoire.

    Dovada înscrierii în Tabloul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi se face de către experţii contabili şi contabilii autorizaţi cu studii superioare, pe baza carnetelor vizate de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, iar de către societăţile comerciale de expertiza contabila, pe baza certificatelor de membru, emise de aceeaşi instituţie.

    Efectuarea verificărilor potrivit normelor profesionale, în vederea certificării bilanţului contabil anual, se desfăşoară, de regula, pe tot parcursul exerciţiului financiar, astfel încât să fie respectat termenul legal de depunere a acestuia la organele în drept.

    ART. 4
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic