Guvernul României hotărăşte:
ART. 1 Comisionul datorat direcţiilor judeţene de muncă şi protecţie socială sau, după caz, Direcţiei generale de muncă şi protecţie socială a municipiului Bucureşti, de angajatorii pentru ai căror salariaţi se păstrează şi se completează carnetele de muncă, în condiţiile prevăzute în
art. 5 şi 9 din Legea nr. 83/1995, privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca, se fixează la 1% din fondul de salarii.
ART. 2 În sensul prezentei hotărâri, prin fond de salarii se înţelege totalitatea sumelor brute, cuvenite lunar ca drepturi salariale persoanelor încadrate cu contract individual de muncă.
ART. 3 (1) Sumele încasate din comisionul de 1% se administrează de către direcţiile teritoriale de muncă şi protecţie socială în regim extrabugetar, potrivit art. 66 lit. d) şi
art. 69 din Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice. (2) Din sumele încasate se acoperă cheltuielile de personal, cheltuielile materiale şi de capital necesare desfăşurării activităţii de păstrare şi de completare a cărţilor de muncă, în condiţiile stabilite de
Legea nr. 83/1995. (3) Veniturile şi cheltuielile aferente acestei activităţi vor fi evidentiate şi contabilizate în mod distinct, potrivit prevederilor legale.
ART. 4 (1) Cheltuielile de personal aferente personalului existent la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri în cadrul camerelor de muncă din direcţiile teritoriale de muncă şi protecţie socială vor fi suportate, până la 31 decembrie 1995, din cheltuielile aprobate cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pe anul 1995. (2) Din sumele încasate din comisionul de 1% în cursul anului 1996 se vor restitui la bugetul de stat sumele suportate în anul 1995 din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale potrivit alin. (1).
ART. 5 (1) Numărul maxim de posturi ce poate fi utilizat pentru activităţile prevăzute de
art. 5, 6 şi 12 din Legea nr. 83/1995, finanţate din sumele încasate din comisionul de 1%, este de 1.200. (2) Stabilirea numărului maxim de posturi pentru fiecare dintre direcţiile teritoriale de muncă şi protecţie socială se va face, în raport cu volumul de activitate şi cu sumele încasate, anual, prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale.