Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 73 /2017


referitoare la propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind oferirea de mijloace autorităţilor de concurenţă din statele membre astfel încât să fie organisme mai eficace de asigurare a respectării normelor şi privind garantarea funcţionării corespunzătoare a pieţei interne - COM (2017) 142 final


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    În temeiul dispoziţiilor art. 67
, art. 148 alin. (2)
 şi alin. (3) din Constituţia României, republicată
, şi Protocolului nr. 2
 anexat Tratatului de la Lisabona
 de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană
 şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene
, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008
,

    în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/364 din 7.06.2017,

    Senatul adoptă prezenta hotărâre.

    ART. 1

    Senatul României:

    (1) Constată că propunerea de directivă respectă principiul subsidiarităţii, deoarece ANC aplică norme cu o dimensiune transfrontalieră. Doar o acţiune la nivelul UE poate asigura funcţionarea satisfăcătoare a sistemului de cooperare ce permite ANC să investigheze presupusele încălcări dincolo de frontierele statului membru în care îşi au sediul.

    De asemenea, propunerea de directivă respectă principiul proporţionalităţii deoarece aceasta va stabili standarde minime care să permită ANC să asigure respectarea eficace a normelor UE în materie de concurenţă. Statele membre vor putea în continuare să stabilească standarde mai ridicate şi să îşi adapteze normele la specificităţile naţionale.

    (2) Recomandă:

    a) înlocuirea definiţiei noţiunii de „cartel secret“, prevăzută la art. 2 (9), cu terminologia utilizată de Directiva nr. 104/2014 privind acţiunile în despăgubire, respectiv „cartel“, pentru a face referire la înţelegerile sau practicile concertate între doi sau mai mulţi concurenţi care urmăresc coordonarea comportamentului concurenţial al acestora pe piaţă sau influenţarea parametrilor relevanţi ai concurenţei prin practici, care includ, printre altele, fixarea sau coordonarea preţurilor de achiziţie sau de vânzare sau a altor condiţii comerciale, inclusiv în legătură cu drepturile de proprietate intelectuală, alocarea cotelor de producţie sau de vânzare, împărţirea pieţelor şi a clienţilor, inclusiv manipularea procedurilor de cerere de oferte, restricţionări ale importurilor sau exporturilor sau acţiuni anticoncurenţiale împotriva altor concurenţi. Cartelurile, prin natura lor, au caracter secret;

    b) revizuirea prevederilor art. 21 întrucât, în forma actuală, încurajează transmiterea cererilor complete de clemenţă către Comisia Europeană, în defavoarea unei autorităţi de concurenţă naţionale mai bine plasate care, conform prevederilor art. 21 (6), ar urma să primească o cerere simplificată, în circuitul procedural. Numai dacă autoritatea va fi informată că nu există interes de acţiune din partea Comisiei, aceasta va putea primi o cerere de clemenţă completă şi va avea competenţă de acţiune;

    c) clarificarea prevederilor art. 29 (1) care în forma actuală nu permit transmiterea datelor din dosarul cauzei investigate de autorităţile de concurenţă, în aplicarea legislaţiei în domeniu, către instanţă/procuratură, atunci când este vizată răspunderea penală a persoanei fizice.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic