Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 706 /1999


pentru aprobarea Instrucţiunilor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/1997 privind impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice, aprobată şi modificată prin Legea nr. 246/1998


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 05.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (05.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


de aplicare a Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 85/1997 privind impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice, aprobată şi modificată prin Legea nr. 246/1998

    I. Dispoziţii generale

    1. În sensul prevederilor art. 1 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 85/1997, aprobată şi modificată prin Legea nr. 246/1998, denumita în continuare ordonanţa, contribuabilii plătitori de impozit pe venit sunt:

    a) persoanele fizice române care realizează venituri de orice fel şi din orice activitate desfăşurată pe teritoriul României, cu excepţia celor supuse impozitului pe salarii şi impozitului pe venitul agricol, pentru care impozitarea se face conform dispoziţiilor legale în materie;

    b) asociaţiile familiale constituite, în temeiul dispoziţiilor Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfăşurarea unor activităţi economice pe baza liberei iniţiative, între membrii unei familii care gospodăresc în comun şi care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative;

    c) persoanele fizice române şi/sau străine asociate pe baza unui contract de asociere, în vederea realizării de activităţi producătoare de venit, asociere care se poate realiza potrivit dispoziţiilor legale şi care nu da naştere la persoane juridice, precum şi societăţile civile profesionale.

    În aceasta situaţie subiectul impunerii îl constituie persoana fizica din cadrul asocierii, asocierea de persoane, după caz, potrivit convenţiei de asociere, respectiv societatea civilă profesională;

    d) persoanele fizice străine care realizează venituri în România printr-o baza fixa.

    Prin baza fixa, în sensul ordonanţei, se înţelege locul total, respectiv locul în care activitatea se desfăşoară în integralitate sau numai parţial, prin intermediul căreia orice activitate a unei persoane fizice străine pe teritoriul României se face în scopul obţinerii de venit.

    Definirea notiunii de baza fixa cuprinde elemente referitoare la un centru de activitate care are un caracter fix sau permanent, respectiv o camera pentru acordarea de consultanţa pe diverse domenii, deţinută în proprietate sau închiriată, precum şi sediul unităţii beneficiare a serviciului prestat. În aceasta notiune se cuprinde şi un birou pentru exercitarea unei profesii independente, ca de exemplu: de avocat, notar, medic, expert contabil, contabil, farmacist, inginer etc.

    De asemenea, se supun impozitării persoanele fizice străine care realizează venituri în România într-o perioadă sau în perioade care depăşesc în total 183 de zile, în orice perioada de 12 luni, începând sau sfârşind în cursul anului calendaristic vizat. În acest caz ziua primei sosiri în România este data de la care curge calculul perioadei menţionate mai sus.

    Totodată se supun impozitării şi persoanele fizice pentru veniturile realizate din România, de natura celor prevăzute la cap. III şi V.

    2. Potrivit art. 2 alin. (1) lit. e) din ordonanţa, impozitele şi taxele datorate, potrivit legii, pentru bunurile agricole arendate cad în sarcina arendatorului care poate fi proprietar, uzufructuar sau deţinător legal.

    Arendaşul datorează impozit pe venitul realizat din exploatarea bunurilor agricole primite în arenda.

    3. Prin aplicarea prevederilor art. 2 alin. (1) lit. g) şi l) din ordonanţa se supun impozitării:
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic