Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 5 /2007


privind aprobarea concluziilor Comisiei de anchetă având drept scop investigarea condiţiilor de legalitate şi de oportunitate privind construirea imobilului "Cathedral Plaza" în imediata apropiere a Catedralei Româno-Catolice "Sfântul Iosif" din Bucureşti, precum şi a proiectelor de construire şi de sistematizare care afectează zonele istorice din municipiul Bucureşti


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Hotărârea Senatului nr. 23/2006 de constituire a unei comisii speciale de anchetă (Comisia) care să rezolve sesizarea Arhiepiscopiei Româno-Catolice în legătură cu construcţia ce urmează a fi ridicată pe strada General Berthelot nr. 11-15, lângă Catedrala Româno-Catolică "Sfântul Iosif", construcţie denumită în continuare Cathedral Plaza, potrivit proiectului beneficiarului, cuprinde şi un al doilea obiectiv, respectiv examinarea proiectelor de construire şi de sistematizare care afectează zonele istorice din municipiul Bucureşti.

    Comisia a solicitat întocmirea unor rapoarte de specialitate de către experţi recunoscuţi în domeniul de activitate care reprezintă interes în speţă, respectiv:

    - prof. Radu Ciuceanu - directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române;

    - arhitect Dan Marin - vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România;

    - Gheorghe Pătraşcu - director general al Direcţiei generale amenajarea teritoriului, urbanism şi politica locuirii din Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;

    - prof. dr. ing. Mihai Voiculescu - decan al Facultăţii de Construcţii Civile şi Industriale Bucureşti - expert atestat A1 - rezistenţă şi stabilitate.

    Ulterior a fost audiat domnul Adrian Bold, arhitect-şef al municipiului Bucureşti, şi şi-a exprimat opiniile şi domnul academician Dinu C. Giurescu.

    Din aceste lucrări Comisia reţine următoarele aspecte:

    Astfel, domnul profesor Radu Ciuceanu îşi începe expunerea cu un citat din Nicolae Iorga, considerând a fi încă de mare actualitate opinia acestuia, exprimată în 1939:

    "«Trăim într-un oraş pe care nu îl înţelegem şi de aceea nu-l ştim îngriji şi îndreptăm adesea pe linii de dezvoltare care ar fi trebuit să rămână totdeauna străine, stricându-i astfel, prin adaosurile şi prefacerile noastre de acum, acel caracter care, în ciuda multor lipsuri şi neglijenţe, îl făcea totuşi simpatic odinioară străinilor cari ne vizitau. Greşeala noastră în ce priveşte măsurile pe care le luăm astăzi faţă de dânsul vine, desigur, şi din trista lipsă de gust care s-a întins aşa de repede în timpurile noastre, distrugând una din marile însuşiri ale acestui popor care are un instinctiv simţ de ceea ce se potriveşte, se cade şi se cuvine.» N. Iorga, «Istoria Bucureştilor», 1939, p. 5.

    Mesajul peste timp al savantului român îşi găseşte şi astăzi o amară împlinire.

    În ultimul timp capitala noastră a fost supusă unei adevărate invazii de clădiri ciclopice compuse din sticlă şi oţel ce au creat - în acordul autorităţilor de resort - adevărate zone dizarmonice, toate dezvoltate pe fundalul dramatic al unor grave amputări petrecute sub regimul ceauşist, când s-a pierdut o bună parte a patrimoniului material şi spiritual al Bucureştiului.

    Soluţiile hibride, mustind de incultură şi nontalent profesional, se pot întâlni cu uşurinţă în realizarea unor mamuţi care sparg altimetria firească a unei capitale ce şi-a creat cu matură chibzuinţă şi pricepere, în perioada interbelică, fericite soluţii urbanistice adaptate unui sol precar."

    Domnul arhitect Dan Marin, în raportul său, face o paralelă între situaţia din Bucureşti şi celelalte mari capitale europene, concluzionând că linia generală europeană, cu excepţia Londrei, care este considerată a fi un exemplu negativ, a fost amplasarea şi direcţionarea unor asemenea clădiri în afara perimetrului istoric, şi nu cum s-a întâmplat în cazul Cathedral Plaza, blocului BRD, turnului Bancorex, clădirilor de birouri din Piaţa Victoriei şi din piaţa Charles de Gaulle. Domnul arhitect susţine că nu poate fi definită o identitate urbană a oraşului în baza unei formule unice, aşa cum este posibil în alte capitale europene. În Capitală se pot întâlni mai multe "tipuri" de oraş, ele regăsindu-se "sub forma unor zone distincte cu caracter individual pregnant, rezultat al interacţiunii dintre funcţiunea dominantă, morfologia urbană şi imaginea arhitecturală şi care ilustrează dominant un anumit moment din istoria oraşului".

    De asemenea, Bucureştiul nu este lipsit de zone de incoerenţă arhitecturală sau de conflict, clădiri cu regim scăzut de înălţime alături de clădiri înalte.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic