Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 4 /2014


privind aprobarea opiniei referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme uniforme şi a unei proceduri uniforme de rezoluţie a instituţiilor de credit şi a anumitor întreprinderi de investiţii în cadrul unui mecanism unic de rezoluţie şi al unui fond unic de rezoluţie bancară şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.093/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului COM (2013) 520


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 40 din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 11/2011 privind procedura de lucru şi mecanismul decizional pentru exercitarea controlului parlamentar asupra proiectelor de acte legislative ale Uniunii Europene,

    în temeiul prevederilor Tratatului de la Lisabona privind rolul parlamentelor naţionale,

    Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.

    ARTICOL UNIC


    Luând în considerare Proiectul de opinie nr. 4c-19/60 adoptat de Comisia pentru afaceri europene în şedinţa din 12 februarie 2014,

    1. Camera Deputaţilor aminteşte că perioada anterioară declanşării crizei s-a caracterizat prin nivele foarte mari ale datoriei private determinate de integrarea pieţelor financiare, fapt care a permis împrumuturi masive, investiţii şi consum pe datorie, în timp ce construcţia instituţională minimalistă a guvernanţei economice în UE nu a oferit instrumentele necesare pentru a descuraja dezechilibre majore, iar acele dezechilibre au condus la criza datoriilor suverane şi criza băncilor.

    2. Camera Deputaţilor ia act de avizul Serviciului juridic al Consiliului, potrivit căruia temeiul juridic al mecanismului unic de rezoluţie, respectiv art. 114 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu permite afectarea suveranităţii fiscale a statelor membre, în măsura în care nu poate impune decizii care să oblige la mobilizarea de fonduri publice, ceea ce implică imposibilitatea introducerii unor prevederi asupra sprijinului fiscal în regulamentul mecanismului unic de rezoluţie.

    3. Camera Deputaţilor reaminteşte concluziile Consiliului European potrivit cărora mecanismul unic de rezoluţie trebuie să fie creat în interiorul cadrului juridic şi instituţional al UE, cu precizarea că, deşi o revizuire a tratatelor UE ar fi fost utilă pentru o fundamentare juridică inatacabilă a acţiunii Uniunii Europene, motivul folosirii cadrului juridic al actualelor tratate este protejarea ordinii democratice şi instituţionale a UE, care ar putea fi din nou pusă în pericol prin destabilizare financiară.

    4. Camera Deputaţilor recunoaşte că progresul accelerat către o uniune bancară este indispensabil pentru a asigura stabilitatea financiară şi creşterea economică în zona euro şi în întreaga piaţă internă.

    5. Camera Deputaţilor salută viziunea unei uniuni bancare care să contribuie la anihilarea cercului vicios între datoriile suverane şi datoriile băncilor şi crede că absorbţia pierderilor printr-un mecanism care depăşeşte frontierele naţionale va reuşi să elimine interdependenţa între criza bancară dintr-un anumit stat şi poziţia bugetară a statului respectiv.

    6. Camera Deputaţilor salută opţiunea incluzivă a autorului propunerii şi larga acceptare de către toţi actorii implicaţi în procesul decizional de a susţine tratamentul egal între statele noneuro şi statele europarticipante la mecanism.

    7. În contextul în care una dintre raţiunile uniunii bancare este prevenirea dezechilibrelor financiare, care conduc la mari dezechilibre externe şi macroeconomice, iar sistemul bancar oficial reprezintă doar un segment al pieţelor financiare, Camera Deputaţilor atrage atenţia că anumite segmente din pieţele financiare au rămas puternic dereglementate.

    8. Camera Deputaţilor semnalează că reglementarea asimetrică a diferitelor segmente ale pieţei financiare poate conduce la o schimbare a sursei împrumuturilor pentru întreprinderi dinspre bănci spre acele segmente ale pieţei de capital, mai puţin reglementate.

    9. Camera Deputaţilor regretă, în acelaşi timp, tendinţa unor instituţii financiare reglementate de a conserva sau de a perpetua, în forme asemănătoare, sistemul de dereglementare care a favorizat producerea crizei financiare şi a amplificat gravitatea ei şi subliniază că băncile nu ar trebui să prevaleze în faţa interesului public; reaminteşte că acţiunile finanţate de stat pentru salvarea băncilor au condus la o creştere masivă a datoriei publice în statele membre.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic