Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 34 /2017


privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală COM (2016) 593


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    În temeiul prevederilor art. 67
 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată
, ale Legii nr. 373/2013
 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul
 Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994
, republicat, cu modificările şi completările ulterioare,

    Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.

    ARTICOL UNIC

    Luând în considerare Opinia nr. 4c-19/154, adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 25 aprilie 2017, Camera Deputaţilor:

    1. Atrage atenţia asupra încălcării principiului proporţionalităţii de obligaţiile stabilite de art. 13 al propunerii în ceea ce priveşte modalitatea de filtrare a conţinutului digital de către furnizorii de servicii online, deoarece aceasta nu poate fi pusă în legătură cu niciunul dintre obiectivele intervenţiei la nivelul UE, dar prezintă riscul de a fi folosită pentru a cenzura sau bloca fără drept un conţinut legitim.

    2. Subliniază că operaţiunea de monitorizare a conţinutului stocat, fără de care nu s-ar putea realiza filtrarea prevăzută în art. 13 al propunerii, contravine Cartei
 drepturilor fundamentale aşa cum a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

    3. Recomandă ca excepţiile în ceea ce priveşte utilizarea operelor protejate în scopuri educaţionale, respectiv în ceea ce priveşte extragerea de text şi date în scop de cercetare, să fie extinse la toate entităţile care le folosesc în scop educaţional, inclusiv cele care vizează derularea de programe educaţionale în cadrul programelor de ucenicie sau ca element furnizat în scopul instruirii pe cont propriu, cum ar fi bibliotecile, pentru a corespunde obiectivelor mai largi privind îmbunătăţirea educaţiei la nivelul Uniunii şi investiţia în tineri.

    4. Recomandă ca extragerea de text şi date în scop de cercetare să fie extinsă şi pentru entităţi cu scop comercial, în special IMM-uri, prin includerea acestei posibilităţi în viitoare acte normative, în vederea întăririi competitivităţii globale a Uniunii.

    5. Atrage atenţia asupra dificultăţilor de interpretare a conţinutului art. 7 al propunerii, referitor la utilizarea operelor aflate în afara circuitului comercial de către instituţiile de patrimoniu cultural, din cauza prevalenţei elementului subiectiv în descrierea întinderii drepturilor şi obligaţiilor reglementate, ceea ce lipseşte de eficienţă articolul citat.

    6. Atrage atenţia asupra faptului că mecanismul de ajustare a contractelor prevăzut de art. 15 reprezintă o intervenţie disproporţionată faţă de obiectivele declarate, deoarece se întemeiază pe un presupus drept al Uniunii de a interveni în contracte, în temeiul prezumţiei de inegalitate a părţilor, prezumţie ce nu poate fi dedusă din faptele prezentate în justificarea propunerii de directivă.

    7. Atrage atenţia, din perspectiva art. 13 din propunerea de directivă, asupra necesităţii actualizării drepturilor şi obligaţiilor la progresul tehnic şi la evoluţiile recente ale societăţii bazate pe cunoaştere, cum ar fi tehnologia cloud sau internetul lucrurilor, realitatea virtuală, prelucrarea de volume mari de date şi altele asemenea.

    Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 mai 2017, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată
.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic