Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 335 /1995


privind regimul constituirii, utilizării şi deductibilităţii fiscale a provizioanelor agenţilor economici şi societăţilor bancare


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 24.05.1995 și 14.08.2002 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 24.05.1995 și 14.08.2002 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În temeiul art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/1995 privind unele măsuri de accelerare a procesului de restructurare a regiilor autonome şi a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, de intarire a disciplinei financiare şi de imbunatatire a decontărilor în economie,
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1

    Agenţii economici, persoane juridice, cu excepţia societăţilor bancare şi a instituţiilor financiare specializate, pot constitui următoarele provizioane deductibile fiscal:

    a) provizioane pentru clienţii neincasati, în cazul declarării falimentului acestora, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atesta aceasta situaţie, în limita creanţei neacoperite prin avansurile încasate şi garanţiile deţinute de agentul economic asupra clienţilor respectivi, şi orice alte elemente asiguratorii.

    Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectuează prin trecerea acestora pe venituri, în cazul încasării creanţei, sau în cazul înregistrării acesteia pe cheltuieli pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care se atesta imposibilitatea încasării creanţei;

    b) provizioanele pentru pierderi din diferenţe de curs valutar aferente creanţelor şi obligaţiilor în valută, evidentiate în bilanţul contabil de la sfârşitul exerciţiului financiar.

    Deductibilitatea fiscală a acestor provizioane se acordă numai la încheierea exerciţiului financiar anual, la nivelul pierderii nete din diferenţele de curs valutar, respectiv dintre valoarea creanţelor şi datoriilor evaluate la cursul valutar de referinţa al Băncii Naţionale a României din ultima zi a exerciţiului financiar şi cursurile de schimb valutar la care acestea au fost înregistrate în contabilitate.

    Prin pierdere neta se înţelege diferenţa dintre sumele înregistrate în contul de conversie-activ şi cele înregistrate în contul de conversie-pasiv la sfârşitul fiecărui an.

    Înregistrarea pe venituri a provizioanelor se efectuează fie pe măsura lichidării creanţelor şi datoriilor în valută, pentru care acestea au fost constituite, fie ca urmare a scaderii cursului valutar de referinţa la încheierea exerciţiului financiar;

    c) provizioane pentru garanţii de buna execuţie, acordate clienţilor conform clauzelor contractuale, în limita cheltuielilor prevăzute pentru efectuarea remedierilor în perioada de garanţie.

    Aceste provizioane se constituie lunar numai pentru bunurile livrate, lucrările executate şi serviciile prestate în cursul lunii respective, ce au perioada de garanţie în perioadele următoare, la nivelul cotelor prevăzute în contractele încheiate, dar nu mai mult decît cota medie realizată în exerciţiul financiar precedent.

    Cota medie realizată în exerciţiul financiar precedent reprezintă raportul dintre cheltuielile efectuate cu remedierile în perioada de garanţie şi veniturile realizate din vânzarea bunurilor, lucrărilor executate şi serviciilor prestate, pentru care s-au acordat garanţii conform contractelor încheiate.

    Pentru lucrările de construcţii care necesita garanţii de buna execuţie, conform prevederilor din contractele încheiate, astfel de provizioane se constituie lunar în limita cotelor prevăzute în contracte, cu condiţia reflectării integrale la venituri a valorii lucrărilor executate şi confirmate de beneficiar pe baza situaţiilor de lucrări.

    În situaţiile în care în anul precedent nu au existat cheltuieli cu remedierile în perioada de garanţie, în anul curent provizioanele pentru garanţia de buna execuţie se constituie la nivelul cheltuielilor efective, dar nu mai mult decît cota prevăzută în contract.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic