f) realizarea şi editarea de publicaţii specifice pe orice tip de suport şi comercializarea acestora; g) studierea pieţei, adaptarea tehnicilor de publicitate şi vânzare specifice, impresariat şi organizare spectacole, îmbunătăţirea imaginii şi comunicarea specifică a spectacolelor Operei.
ART. 3 (1) Opera are deplină autonomie în stabilirea repertoriului, precum şi în realizarea programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale şi artistice proprii sau în colaborare. (2) Activitatea Operei este programată şi se desfăşoară pe stagiuni, în conformitate cu prevederile legale. (3) Durata şi data începerii stagiunii se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Operei.
ART. 4 (1) Numărul maxim de posturi ale Operei este de 630 şi se asigură în limita numărului total de posturi prevăzut la pct. II "Organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţii publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat" din anexa nr. 2 la
Hotărârea Guvernului nr. 78/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Cultelor, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Angajarea şi salarizarea personalului Operei se realizează potrivit prevederilor legale în vigoare. (3) Personalul existent în fosta Operă Naţională din Bucureşti este preluat de Operă pe bază de concurs sau examen, după caz, în vederea verificării aptitudinilor profesionale, corespunzător atribuţiilor şi structurii organizatorice ale instituţiei, organizat în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
ART. 5 (1) Statul de funcţii al Operei cuprinde următoarele posturi de conducere: a) director general - un post; b) director artistic, director economic, director tehnic - 3 posturi. (2) Angajarea directorilor prevăzuţi la alin. (1) se face pe bază de concurs organizat de Operă, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Culturii şi Cultelor, în condiţiile prevăzute de lege.