Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE din /1971


cu privire la perfecţionarea pregătirii cadrelor de partid, de stat şi ale organizaţiilor de masa în problemele conducerii activităţii economice şi sociale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Faurirea societăţii socialiste multilateral dezvoltate impune în mod obiectiv exercitarea la un nivel tot mai înalt a rolului conducător al partidului, corespunzător complexităţii proceselor economice şi sociale, răspunderii sale sporite, amplorii sarcinilor care se cer soluţionate. Aceasta reclama îmbunătăţirea activităţii de conducere la toate nivelurile, introducerea metodelor ştiinţifice de organizare şi conducere a economiei naţionale, a statului, a vieţii sociale în ansamblu, în vederea obţinerii unei înalte eficiente în toate compartimentele construcţiei socialiste. În acest scop este necesară, o dată cu pregătirea politico-ideologica marxist-leninista şi profesională a tuturor activistilor de partid şi ai organizaţiilor de masa, a cadrelor din economie, din organele de stat centrale şi locale, inarmarea lor cu temeinice cunoştinţe în domeniul organizării şi conducerii societăţii socialiste.

    Pe prim plan se situeaza necesitatea însuşirii conducerii ştiinţifice a producţiei materiale - domeniul hotărîtor pentru edificarea şi dezvoltarea orinduirii noastre socialiste -, a cunoaşterii cuceririlor revoluţiei tehnico-ştiinţifice şi a aplicatiilor ei în domeniul conducerii, a metodelor moderne de organizare a producţiei şi a muncii, de analiza, programare, planificare şi optimizare a soluţiilor economice, a realizării în domeniul informaticii şi ciberneticii economice. Totodată se impune perfecţionarea, în lumina invataturii, marxist-leniniste, a întregii activităţi organizatorice şi de conducere a organelor de partid, de stat, situarea muncii politico-administrative pe temelia ştiinţei.

    Pe baza sarcinilor stabilite de Congresul al X-lea al Partidului Comunist Roman în domeniul formării cadrelor, în ultima vreme au fost luate măsuri pentru pregătirea şi perfecţionarea activistilor de partid şi ai organizaţiilor de masa în domeniul organizării şi conducerii ştiinţifice a activităţii economice şi sociale. La Academia de învăţămînt social-politic "Ştefan Gheorghiu" a început sa funcţioneze facultatea de studii politice şi administrative; s-au introdus cursuri noi la toate facultăţile despre bazele ştiinţei conducerii societăţii socialiste, sistemul de organizare şi conducere a vieţii social-politice în România, utilizarea maşinilor de calcul, cibernetica economică; s-a asigurat o legătură mai strinsa a procesului de învăţămînt cu activitatea practica a organelor de partid, de stat, economice şi social-culturale.

    Cursurile de pregătire a activistilor de partid de la comitetele judeţene, orăşeneşti, municipale, a secretarilor comitetelor de partid din întreprinderi, comune, unităţi agricole socialiste, precum şi a activului Uniunii Tineretului Comunist, sindicatelor, Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie cuprind instructaje, dezbateri şi expuneri cu privire la conducerea economiei, învăţămîntului, culturii şi activităţii sociale.

    Din totalul comunistilor cuprinşi în învăţămîntul de partid, circa 480.000 studiază probleme ale organizării şi conducerii activităţii economice şi sociale. În programele cursurilor şi şcolilor de partid au fost incluse teme despre cibernetica economică, organizarea informării şi documentării pe diferite trepte ale conducerii societăţii, teoria deciziei şi aplicarea ei în economia socialistă, marketingul şi orientarea producţiei industriale, tendinte moderne privind folosirea calculatoarelor electronice în conducerea şi planificarea economiei naţionale.

    Cu toate aceste măsuri, nu exista un sistem de perfecţionare a pregătirii cadrelor de partid, de stat, ale organizaţiilor de masa în probleme de organizare şi conducere. Totodată, cadrele care au absolvit pînă acum diferite facultăţi din învăţămîntul superior de partid şi de stat nu au căpătat cunoştinţe corespunzătoare în domeniul ştiinţei conducerii, întrucît astfel de probleme au avut o pondere insuficienta în programele de învăţămînt.

    Rezolvarea sarcinilor complexe ridicate de dezvoltarea actuala şi în perspectiva a societăţii noastre socialiste, cerinţele intaririi rolului conducător al partidului în viaţa economică şi socială, diversificarea stiintelor despre organizarea şi conducerea societăţii necesita adoptarea unor măsuri care să asigure perfecţionarea continua a pregătirii tuturor activistilor de partid şi ai organizaţiilor de masa, a cadrelor cu munci de răspundere din organele de partid şi de stat, inarmarea loc cu temeinice cunoştinţe în domeniul metodelor moderne de organizare şi conducere a economiei, a activităţii de stat şi sociale,

    În acest scop, plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Roman hotărăşte:

    1. - Crearea unui sistem de perfecţionare a pregătirii tuturor activistilor de partid şi ai organizaţiilor de masa, a cadrelor cu munci de răspundere din organele de partid, de stat, din presa şi edituri, în domeniul conducerii ştiinţifice a activităţii economice şi sociale, potrivit cerinţelor pe care le impun specialitatea şi funcţia deţinută.

    2. - Sistemul de perfecţionare a pregătirii acestor cadre va fi organizat în mod diferenţiat, pe domenii de activitate, categorii de funcţii şi nivel de pregătire. El se bazează în principal pe studiul individual, fără scoatere de la locul de muncă. Participanţilor li se vor stabili programe de studiu şi li se vor asigura manuale, culegeri de studii şi alte materiale documentare, precum şi posibilitatea de a se iniţia în folosirea mijloacelor moderne de calcul şi informatica.

    Pentru a veni în sprijinul celor ce studiază se vor prevedea doua perioade de pregătire cu scoatere de la locul de muncă, ambele însumînd 20-30 de zile, în funcţie de programul urmat. Cu acest prilej vor avea loc lucrări practice, dezbateri de cazuri concrete, schimburi de experienta, vizite documentare, expuneri pe problemele fundamentale ale programelor de studiu. În afară de aceasta, se vor organiza consultaţii periodice, fără scoatere de la locul de muncă. În funcţie de necesitaţi se vor organiza programe de perfecţionare în limbile naţionalitatilor conlocuitoare.

    La încheierea programelor de studiu se va face verificarea cunoştinţelor dobîndite de participanţi, organizindu-se colocvii şi probe practice. Aprecierile făcute cu acest prilej vor fi luate în consideraţie la promovarea activistilor de partid şi ai organizaţiilor obşteşti, a cadrelor de conducere din organele de partid, de stat, din presa şi edituri; cei care nu şi-au insusit cunoştinţele prevăzute în programul de studiu nu vor putea fi mentinuti în funcţiile ce le deţin. Preşedinţii comisiilor de verificare a cunoştinţelor vor fi aprobaţi de Secretariatul C.C. al P.C.R. Absolvirea întregului program de perfecţionare va fi confirmată prin certificate.

    Programele de studiu se organizează pe o perioadă de un an sau un an şi jumătate, urmînd de a fi reluate - la un nivel superior - după 4-5 ani; în perioada în care studiază programul stabilit de perfecţionare, activistii şi cadrele respective vor fi scutiţi de a mai participa la celelalte forme ale învăţămîntului de partid.

    În intervalul dintre doua programe, cursanţii vor continua studiul individual pe baza unor recomandări bibliografice şi tematice, urmînd ca anual să se realizeze o verificare a cunoştinţelor însuşite sub forma unor discuţii pe marginea, bibliografiei studiate.

    3. - Programele de studiu vor avea un număr de teme comune, diferenţiate în funcţie de pregătirea generală a cursanţilor, care vor cuprinde cunoştinţe despre: bazele ştiinţei marxist-leniniste a conducerii şi organizării societăţii socialiste; metode de conducere, de fundamentare a deciziilor; informatica şi cibernetica; posibilităţi de folosire a calculatoarelor electronice; metode moderne de analiza şi prognoza economico-socială; sistemul de elaborare a planului economiei naţionale pe plan central şi în profil teritorial; experimentul şi modelarea în economie şi societate; sisteme de organizare raţională şi eficienta a producţiei şi a muncii; forme şi metode de urmărire, control şi analiza a realizării sarcinilor de plan şi a indicatorilor de eficienta a activităţii; organizarea muncii cadrelor cu funcţii de răspundere. în acelaşi timp, vor fi cuprinse teme referitoare la metode sociologice ale muncii de partid în diferite domenii de activitate şi în rindul diverselor categorii sociale, sistemul de legături dintre organele de partid şi de stat şi masele de cetăţeni, imbinarea activităţii curente cu perspectiva în munca de partid, criterii ştiinţifice de cunoaştere, selecţionare, apreciere şi promovare a cadrelor.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.