În temeiul
art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al
art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2021 privind înfiinţarea Gărzii Forestiere Naţionale, cu completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1 (1) Garda Forestieră Naţională este instituţie publică ce funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale care răspunde de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea autorităţii publice centrale pentru silvicultură, cu atribuţii în controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional şi în aplicarea controlului cinegetic pentru întreg teritoriul naţional. (2) Garda Forestieră Naţională are în subordine gărzile forestiere, denumite în continuare Gărzi, prevăzute în
anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2021 privind înfiinţarea Gărzii Forestiere Naţionale, cu completările ulterioare, instituţii publice cu personalitate juridică, finanţate integral de la bugetul de stat, cu atribuţii în implementarea, monitorizarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional şi cu atribuţii în implementarea, monitorizarea şi controlul activităţii cinegetice la nivel teritorial.
ART. 2 (1) Garda Forestieră Naţională este responsabilă de asigurarea controlului şi implementării uniforme şi unitare a regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional şi a controlului şi implementării uniforme şi unitare a regimului cinegetic pentru întreg teritoriul naţional. (2) În exercitarea atribuţiilor sale, Garda Forestieră Naţională şi gărzile cooperează cu autorităţi şi instituţii publice ale statului, ale administraţiei publice centrale şi locale, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu persoane juridice şi/sau fizice şi îşi desfăşoară activitatea în mod independent sau în colaborare cu acestea, pe baza protocoalelor încheiate. (3) Garda Forestieră Naţională şi gărzile cooperează cu instituţii cu atribuţii similare din alte state, pe baza tratatelor internaţionale la care România este parte, a protocoalelor încheiate sau pe bază de reciprocitate, precum şi cu organisme internaţionale de drept public şi/sau privat din cadrul Uniunii Europene în cauzele de interes comun sau în ceea ce priveşte derularea proiectelor/programelor internaţionale.
ART. 3 (1) Garda Forestieră Naţională are sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Libertăţii nr. 12, sectorul 5. (2) Structura organizatorică pentru Garda Forestieră Naţională este prevăzută în anexa nr. 1. (3) În cadrul structurii organizatorice prevăzute în anexa nr. 1, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, la propunerea inspectorului general, se pot organiza servicii, birouri şi compartimente, potrivit legii, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat. (4) Numărul maxim de posturi aprobat Gărzii Forestiere Naţionale este 85, inclusiv demnitarii.