Inapoi la Cautare

GHID din /2023


privind cadrul de administrare a activităţii în temeiul Directivei (UE) 2019/2.034 (EBA/GL/2021/14)


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.09.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (24.09.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Destinatari

    7. Prezentul ghid se adresează autorităţilor competente prevăzute la articolul 4 alineatul (2) punctul (viii) din Regulamentul nr. 1093/2010 şi definite la articolul 3 alineatul (1) punctul 5 din Directiva (UE) 2019/2034, precum şi instituţiilor financiare prevăzute la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 care sunt firme de investiţii, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Directiva (UE) 2014/65, care nu intră sub incidenţa articolului 2 alineatul (2) din Directiva (UE) 2019/2034 şi care nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a se califica drept firme de investiţii mici şi neinterconectate în temeiul articolului 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/2033.

    Domeniu de aplicare

    8. Prezentul ghid se aplică în legătură cu mecanismele de administrare a activităţii firmelor de investiţii, astfel cum se prevede în Directiva (UE) 2019/2034, incluzând structura organizatorică a acestora şi domeniile de responsabilitate aferente, şi, de asemenea, în legătură cu procesele de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a tuturor riscurilor*3) la care acestea sunt sau ar putea fi expuse, precum şi în legătură cu cadrul de control intern.

        *3) Orice trimitere la riscuri în prezentul ghid trebuie să includă toate riscurile la care sunt sau pot fi expuse firmele de investiţii, inclusiv riscurile pentru clienţi, riscurile pentru piaţă, riscurile pentru firma de investiţii şi riscurile de lichiditate, riscurile operaţionale, inclusiv riscurile juridice şi informatice şi riscurile reputaţionale, riscurile MSG şi riscurile de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului.

    9. Prezentul ghid se aplică pe bază individuală şi consolidată în cadrul domeniului de aplicare stabilit în conformitate cu articolul 25 din Directiva (UE) 2019/2034.

    10. Ghidul urmăreşte să cuprindă toate structurile de administrare existente şi nu promovează o anumită structură. Ghidul nu aduce atingere repartizării generale a competenţelor în conformitate cu legislaţia naţională privind societăţile. În consecinţă, trebuie aplicat indiferent de structura de administrare utilizată (o structură unitară şi/sau dualistă şi/sau o altă structură) în statele membre. Organul de conducere, astfel cum este definit la articolul 3 alineatul (1) punctele 23 şi 24 din Directiva (UE) 2019/2034, trebuie înţeles ca având funcţii de conducere (executive) şi de supraveghere (neexecutive)*4).

        *4) Vezi şi considerentul 27 din Directiva 2019/2034/UE.

    11. Termenii "organ de conducere în funcţia sa de conducere" şi "organ de conducere în funcţia sa de supraveghere" sunt utilizaţi în prezentul ghid fără a face referire la o anumită structură de administrare a activităţii, iar trimiterile la funcţia de conducere (executivă) sau la funcţia de supraveghere (neexecutivă) trebuie înţelese ca fiind valabile pentru organele sau membrii organului de conducere responsabili de funcţia respectivă în conformitate cu legislaţia naţională. Atunci când pun în aplicare prezentul ghid, autorităţile competente trebuie să ţină cont de legislaţia naţională privind societăţile şi să specifice, dacă este necesar, cărui organ sau căror membri din organul de conducere trebuie să li se aplice respectivele funcţii.

    12. În statele membre în care organul de conducere deleagă, parţial sau integral, funcţii executive unei persoane sau unui organ executiv intern (de exemplu, directorul general, echipa de conducere sau comitetul executiv), persoanele care îndeplinesc aceste funcţii executive şi care conduc activitatea instituţiei pe baza delegării respective trebuie înţelese ca reprezentând funcţia de conducere a organului de conducere. În scopul prezentului ghid, orice trimitere la organul de conducere în funcţia sa de conducere trebuie înţeleasă ca incluzând, de asemenea, membrii organului executiv sau directorul general, astfel cum sunt definiţi în prezentul ghid, chiar dacă aceştia nu au fost propuşi sau numiţi ca membri oficiali ai organului sau organelor de conducere al/ale firmei de investiţii în temeiul dreptului intern.

    13. În statele membre în care unele responsabilităţi sunt exercitate în mod direct de către acţionarii, membrii sau proprietarii firmei de investiţii, nu de către organul de conducere, firmele de investiţii trebuie să se asigure că astfel de responsabilităţi şi deciziile aferente sunt, în măsura posibilităţii, conforme cu prezentul ghid aplicabil organului de conducere.

    14. Definiţiile utilizate în acest ghid cu privire la directorul general, directorul financiar şi persoana care deţine funcţii cheie sunt pur funcţionale şi nu sunt prevăzute pentru a impune numirea persoanelor respective sau crearea unor astfel de funcţii, cu excepţia cazului în care acest lucru este prevăzut prin dreptul relevant al Uniunii sau prin cel intern.

    Definiţii

    15. Dacă nu se prevede altfel, termenii folosiţi şi definiţi în Directiva (UE) 2019/2034 şi în Regulamentul (UE) nr. 2033/2019 au acelaşi înţeles în prezentul ghid. În plus, în sensul prezentului ghid, se aplică următoarele definiţii:

        Acţionar - înseamnă o persoană care deţine acţiuni în cadrul unei firme de investiţii sau, în funcţie de forma juridică a unei firme de investiţii, alţi proprietari sau membri ai firmei de investiţii.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic