Inapoi la Cautare

GHID din /2010


privind diagnosticul şi tratamentul hipertensiunii intraabdominale şi sindromul de compartiment abdominal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


        În mod normal, valoarea PIA este zero sau subatmosferică. Anumite condiţii fiziologice precum obezitatea sau sarcina asociază o creştere cronică a PIA la valori de 10-15 mmHg. în schimb, la copii, valoarea PIA are valori mult mai scăzute faţa de adult. Semnificaţia clinică a măsurării PIA trebuie apreciată în raport cu valoarea de bază a acesteia, caracteristică pentru fiecare individ în parte. Dintre tehnicile de măsurare indirecte a presiunii intraabdominale, cea mai utilizată datorită simplicităţii şi costurilor scăzute este metoda transvezicală.

        Prin analogie cu conceptul de presiune de perfuzie cerebrală, a apărut noţiunea de presiune de perfuzie abdominală (PPA) ca fiind un factor de predicţie mai potrivit pentru aprecierea bunei funcţionalităţi a organelor abdominale. În general, cele mai multe din organe sunt capabile să-şi asigure un flux sangvin relativ constant, în ciuda unor variaţii importante a presiunii de perfuzie. Eficienţa acestui mecanism diferă însă de la un organ la altul, fiind maximă pentru creier şi rinichi. Aşadar, toate organele au capacitatea de autoreglare, în cele mai multe cazuri menţinându-se un flux sangvin eficient la variaţii ale tensiunii arteriale medii (TAM) între 60 şi 160 mmHg. Numeroase studii au încercat să definească valoarea optimă a PPA, existând deja multe dovezi care susţin că valoarea PPA peste 60 mmHg se corelează cu creşterea supravieţuirii pacienţilor cu HIA şi SCA (5,6).

        Orice modificare de volum a unui compartiment intraabdominal are impact asupra celorlalte, cu modificări ale presiunii de perfuzie abdominale şi a presiunii intraabdominale. Relaţia matematică între aceste mărimi este următoarea:

        PPA = TAM - PIA

        În acest compartiment, variaţiile iniţiale de volum sunt compensate, astfel încât presiunea intraabdominală rămâne cvasiconstantă până la un anumit punct, considerat critic. Dacă acest volum critic este depăşit, atunci presiunea intraabdominală va creşte exponenţial, cu dezvoltarea HIA şi SCA.

        La pacientul critic, PIA are frecvent valori ridicate faţă de normal datorită patologiei asociate: chirurgia abdominală recentă, sepsisul, disfuncţia multiplă de organe, ventilaţia mecanică, etc.. Astfel, valoarea normală a PIA la aceştia este de 5-7 mmHg.

        Valorile patologice ale PIA variază de la creşteri minore fără efecte secundare semnificative clinic până la creşteri majore ale PIA cu consecinţe severe şi disfuncţie multiplă de organe. În urma consensului de experţi din 2006, hipertensiunea intraabdominală este definită ca valori ale PIA peste 12 mmHg, obţinute în urma a două măsurători la interval de 1-6 ore.

    Clasificarea HIA

        Pentru a stratifica riscul şi pentru a ghida terapia au fost propuse încă din 1996 de către Burch et al. (iniţial exprimate în cmH(2)0; 1 cmH(2)O = 0,74 mmHg) următoarele grade de severitate ale hipertensiunii intraabdominale (1,7):
	

┌───────────────────┬─┬────────────────┐
│● Grad I: PIA 12- │ │ │
│15 mmHg │ │tratament │
├───────────────────┤}│conservator │
│● Grad II: PIA 16- │ │ │
│20 mmHg │ │ │
├───────────────────┼─┼────────────────┤
│●Grad III: PIA 21- │ │ │
│25 mmHg │ │tratament │
├───────────────────┤}│chirurgical │
│● Grad IV: PIA > 25│ │ │
│mmHg │ │ │
└───────────────────┴─┴────────────────┘


        În general, se recomandă tratamentul conservator pentru gradul I şi II al HIA, şi luarea în considerare pentru gradul III şi IV a tratamentului chirurgical.

        O altă clasificare HIA se poate face în funcţie de durata simptomelor în:

    - Hiperacută: creşteri ale PIA de ordinul secundelor-minutelor ce apare în anumite situaţii: râs, tuse, strănut, defecaţie sau alte activităţi fizice

    – Acută: HIA cu durată de câteva ore, la pacientul chirurgical cu sau hemoragie intraabdominală; această entitate poate avea evoluţie fulminantă în câteva ore spre SCA

    – Subacută: HIA ce apare progresiv în zile, exemplul tipic fiind pacienţii cu patologie medicală internaţi în Secţia de Terapie Intensivă (în context de resuscitare masivă la pacientul cu arsuri severe, sindrom de leakage capilar asociat sepsisului, etc)

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic