Inapoi la Cautare

GHID din /2010


de prevenţie a tromboembolismului venos


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (28.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

──────────

        Aprobat prin ORDINUL nr. 1.529/2010 din 23 decembrie 2010
, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 235 din 4 aprilie 2011.

──────────

        Ediţia a II-a

    Leonida Gherasim^*1), Dinu Antonescu^*1), Dan Tulbure^*1)^*)

    ^*) Conţinutul ghidului a fost avizat de următoarele societăţi ştiinţifice: Anestezie şi Terapie Intensivă ● Chirurgie ● Hematologie ● Medicină Internă ● Neurologie ● Obstetrică şi Ginecologie ● Ortopedie şi Traumatologie

    ^*1) Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Bucureşti

    Introducere

        Recent a fost publicată în revista Chest (2008, 133, suppl. iunie), a 8a ediţie a American College of Chest Physicians Evidence - Based Clinical Practice Guidelines, consacrată terapiei antitrombotice. Ca şi precedentele ediţii care s-au succedat regulat la 4 ani, actuala ediţie ACCP asupra terapiei antitrombotice reactualizează recomandările pe baza analizei studiilor şi cercetărilor publicate din ultimii 20 de ani şi până în prezent. Lucrarea care se întinde pe 800 de pagini, abordează toate domeniile de patologie în care terapia antitrombotică, înţeleasă în sens larg (antiplachetară, anticoagulantă, fibrinolitică) îşi găseşte indicaţii. Temele abordate se întind de la farmacologia medicaţiei antitrombotice - în uz sau de perspectivă - până la domeniile cele mai specializate (medicale, chirurgicale, intervenţionale etc) în care medicaţia antitrombotică îşi găseşte indicaţiile şi limitele.

        În lumina datelor din ACCP VIII şi a studiilor publicate în ultimul an, am considerat necesară actualizarea "Ghidului de prevenţie a tromboembolismului venos" elaborat de un colectiv multidisciplinar în 2007, şi adoptat de numeroase Societăţi Ştiinţifice de specialitate din România. Unele idei şi recomandări noi din ACCP VIII privind profilaxia TEV merită subliniate în introducere.

    1. O problemă de bază în orice ghid priveşte gradarea recomandărilor şi calitatea probelor pe baza cărora se face recomandarea. În ACCP VIII se folosesc numai 2 grade de recomandări: grad 1 - recomandare puternică; grad 2 - recomandare mai puţin puternică, cu beneficii şi riscuri. Dovezile pentru fiecare recomandare sunt menţinute: A (dovezi de înaltă calitate), B (dovezi moderate) şi C (dovezi "slabe"). Este astfel eliminată în ACCP VIII recomandarea grad 3, care se referea anterior la situaţiile majore cu recomandare negativă.

    2. Strategia folosită în tromboprofilaxie este special subliniată la începutul capitolului de prevenţie a TEV. Autorii, specialişti de înaltă clasă internaţională, recomandă ca fiecare spital să-şi formuleze o strategie locală pentru tromboprofilaxie folosind forme variate (tipărite, electronice), în plus de metodele pasive de distribuire a materialelor sau a conferinţelor educaţionale. Strategia trebuie să urmărească creşterea aderenţei la tromboprofilaxie.

    3. Metodele mecanice de tromboprofilaxie, compresia elastică (ciorapi elastici sau compresie gradată) sau compresia pneumatică intermitentă sunt în prezentul ghid larg recomandate în profilaxie. Ele şi-au dovedit eficienţa la pacienţii cu risc înalt de sângerare - grad 1A sau, posibil, ca adjuvant în tromboprofilaxia farmacologică - grad 2A. Chirurgia majoră ortopedică, neurochirurgia, chirurgia generală, pacienţii din terapie intensivă sunt printre indicaţiile cele mai utile ale metodelor mecanice de tromboprofilaxie.

    4. Tromboprofilaxia farmacologică foloseşte, de regulă, HGMM sau HNF; ambele au indicaţii de grad 1A în toate situaţiile, în afară pacienţilor cu risc înalt hemoragic. Fondaparina, pentazaharid cu acţiune indirectă pe factorul Xa, mai recent introdus în terapia antitrombotică, a dovedit efecte benefice în tromboprofilaxie, unele similare heparinelor. În ghidul ACCP VIII, fondaparina are recomandări de folosire în tromboprofilaxie, ca alternativă la HGMM sau HNF, cu grad de recomandare 1A. În acelaşi timp, sunt prevăzute situaţiile în care sunt recomandate, în profilaxie, numai HGMM sau HNF.

    5. În ultimii 2-3 ani noi antitrombotice cu efecte anti-factor Xa (rivaroxaban, idraparinux) şi anti factor IIa (dabigatran) - cu administrare orală sau injectabilă - au studii publicate. Rivaroxabanul şi dabigatranul au deja indicaţii în tromboprofilaxie, până în prezent numai în chirurgia ortopedică majoră (proteză de şold, genunchi).
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic