Inapoi la Cautare

GHID din /2010


de practică medicală pentru specialităţile radiologie-imagistică medicală şi medicină nucleară*)


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

/79/2002 al M.S. şi CNCAN, reglementează obligaţia şi căile de reducere a iradierii medicale.

    Reducerea iradierii în cadrul procedurilor medicale de diagnostic, înseamnă optimizarea explorării cu radiaţii ionizante.

    Optimizarea la care ne referim este un proces complex, care ţine de mai mulţi factori tehnologici şi de o mai buna prescriere şi efectuare a oricărei explorări imagistice. Utilizarea radiaţiilor Rontgen pentru diagnostic este o parte a unui complex de metode completive nu substitutive, dintre care unele neiradiante. Aceste metode trebuie tratate conex, în comun după aceleaşi principii cu cele iradiante.

    O corecta prescriere a explorărilor imagistice de către medicul ordonator şi o corecta alegere a metodei şi tehnicilor de către medicul radioimagist, reprezintă efectul unei colaborări, a unui parteneriat al celor implicaţi. Baza de discuţie trebuie să fie reprezentată de un număr de protocoale comune, care să precizeze cauzele şi semnele principale de boala şi scopul explorării diagnostice.

    În sensul celor de mai sus toate ţările UE prezente sau viitoare, care au adoptat şi aplică directiva 97/43 , au obligaţia de a redacta "Ghiduri de buna practica" a metodelor de diagnostic radioimagistic.

    Societatea de Radiologie şi Imagistică Medicală din Româniaa făcute câteva tentative fără succes, de a redacta şi adopta un asemenea ghid.

    În cadrul eforturilor de documentare asupra unor documente similare în alte ţări, am descoperit "Ghidul de bune practici" adoptat în Franţa. Este o lucrare monumentală care atinge în mare măsură perfecţiunea. Documentul este opera unui grup de lucru de 225 specialişti şi a unui grup de lectură de 447 specialişti din toate domeniile medicinii clinice. La redactarea materialului au participat 10 societăţi profesionale de profil radiologic şi 35 de organisme sau societăţi savante din afara radiologiei.

    Atingerea formei finale a ghidului a necesitat 3 ani.

    În faţa unui asemenea document, palidele noastre tentative ne-au părut aproape ridicole şi am hotărât să facem demersurile necesare pentru obţinerea dreptului de traducere în limba română şi adoptare ca document oficial al acestui ghid.

    Bazaţi pe bunele relaţii ale Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România cu SFR (Societe Francaise de Radiologie) şi pe o serie de relaţii personale ale membrilor staff-urilor celor două societăţi, am obţinut agrementul SFR pentru traducerea şi adaptarea Ghidului francez de bune practici.

    Traducerea aparţine Dlui Dr. Mihai Lazăr - medic rezident radiodiagnostic anul IV, căruia îi multumim pentru marele volum de muncă neretribuită pe care l-a depus şi pentru calitatea traducerii.

    Versiunea în limba română a fost supusă analizei minuţioase a unor experţi autohtoni, care au operat mici ajustări sau modificări, destinate personalizarii documentului pentru România.

    Multumim Dlui Prof. Serban Alexandru Georgescu şi Dlui Prof. Constantin Zaharia pentru partea de Radiologie clasică şi Computer tomografie, Dnei Conf. Dr. Ioana Lupescu pentru partea de IRM, Dlui Dr. Adrian Pop pentru partea de ecografie şi Dlui Prof. Dr. Ioan Codorean pentru partea de Medicină Nucleară.

    Documentul cu modificările aduse de specialişti, a fost supus analizei experţilor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care au făcut observaţii şi au avizat ulterior documentul. Multumim pe această cale Dlui Dr. Fiz. Anton Coroianu şi întregului colectiv din CNCAN pe care îl conduce, precum şi Dlui Preşedinte Vilmos Zsombori pentru ajutorul acordat.

    Documentul poate fi consultat integral pe site-ul Societatii de Radiologie şi Imagistică Medicală: www.srim.ro şi urmează să fie publicat.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic