Inapoi la Cautare

DECRET 393 /1980


privind actualizarea şi îmbunătăţirea corelării, pe principii economice, a preţurilor de producţie, contractare şi achiziţie la unele produse agricole


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 26.12.1980 și 12.01.1998 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 26.12.1980 și 12.01.1998 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Începînd cu anul 1982 majorările de preţuri cu amănuntul la produsele agroalimentare se vor face eşalonat în cadrul indicelui general de creştere a preţurilor şi tarifelor planificat pentru perioada 1981-1985 de la 6-8 la suta şi în strânsă corelatie cu creşterea planificata a veniturilor populaţiei.

    ART. 4

    Întreaga acţiune de actualizare şi imbunatatire a corelării preţurilor la produsele agricole, precum şi elaborarea şi aplicarea măsurilor pentru creşterea producţiei vegetale şi animale, reducerea cheltuielilor materiale şi de muncă pe unitatea de produs şi a celorlalte cheltuieli de producţie în agricultura, se desfăşoară sub îndrumarea şi controlul direct al Consiliului de Miniştri.

    ART. 5

    Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va prezenta Consiliului de Miniştri, pînă la 15 februarie 1981, un program privind reducerea costurilor la staţiunile pentru mecanizarea agriculturii, prin creşterea indicilor de utilizare intensiva şi extensiva a tractoarelor şi maşinilor agricole, dimensionarea cat mai judicioasă şi perfecţionarea organizării muncii formatiilor de lucru şi aplicarea acordului global, precum şi prin prestarea altor lucrări de către staţiunile pentru mecanizarea agriculturii, pe perioadele cînd lucrările agricole nu asigura încărcarea la nivelul capacităţii mijloacelor fixe şi a personalului muncitor. Se vor stabili norme minimale pentru utilizarea tractoarelor, combinelor şi celorlalte maşini agricole, inclusiv pentru volumul de lucrări agricole şi alte categorii de lucrări, exprimate în număr de ore de funcţionare anual.

    Se vor lua măsurile necesare ca, în anul 1981, staţiunile pentru mecanizarea agriculturii sa reducă costurile faţă de prevederile de plan cu cel puţin 1,6 miliarde lei, pentru a acoperi influentele din actualizarea preţurilor de producţie şi de livrare, în industrie, la combustibili, energie şi materialele cu care se aprovizioneaza.

    Pe baza costurilor reduse în urma măsurilor prevăzute în alineatele precedente, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va prezenta, pînă la aceeaşi dată, propuneri privind stabilirea unor tarife rentabile pentru lucrările ce le efectuează staţiunile pentru mecanizarea agriculturii.

    În funcţie de noile tarife pentru lucrările mecanice, precum şi de condiţiile agropedoclimatice, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va prezenta spre aprobare preţuri diferenţiate pe zone la grâu, porumb, floarea-soarelui şi alte produse vegetale.

    ART. 6

    Pînă la 1 februarie 1981 Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va prezenta Consiliului de Miniştri un program de măsuri cu privire la:

    a) dotarea şi executarea lucrărilor de amenajări necesare fiecărui sistem de irigaţii pentru asigurarea bunei funcţionari a instalaţiilor de irigat, desecări şi apărarea împotriva inundaţiilor;

    b) termenele pînă la care se vor realiza productiile agricole, costurile şi ceilalţi indicatori de eficienta economică din studiile tehnico-economice aprobate pentru fiecare sistem;

    c) asigurarea cointeresarii întregului personal muncitor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul hidroamelioratii, retributia acestuia urmând să fie legată direct de realizarea şi depăşirea producţiei agricole în unităţile pe care le deservesc.

    ART. 7

    Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, consiliile populare, toate organele agricole au obligaţia sa acţioneze pentru aplicarea prevederilor legii cu privire la folosirea cat mai judicioasă a întregii suprafeţe arabile a tarii, amplasarea culturilor în funcţie de condiţiile pedoclimatice, vor organiza şi aplica tehnologiile stabilite cu privire la executarea araturilor şi efectuarea lucrărilor pregătitoare şi de fertilizare, respectarea normelor privind selecţionarea, tratarea seminţelor şi asigurarea densitatii, aplicarea tratamentelor şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în timp optim şi de calitate corespunzătoare fiecărei zone naturale, ţinînd seama de stadiul de dezvoltare a vegetatiei, pentru recoltarea în perioada optima, folosind mijloacele mecanice cu randamente ridicate şi fără pierderi, vor sprijini şi acorda asistenţa tehnica tuturor unităţilor agricole pe parcursul executării lucrărilor.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic