Instituirea tratamentului medical obligatoriu
ART. 5 Membrii majori ai familiei care locuiesc în mod obişnuit cu o persoană din a carei comportare s-ar putea deduce ca este un bolnav psihic periculos, cei care vin în contact permanent cu aceasta la domiciliu sau la locul de muncă, precum şi orice altă persoană care are cunoştinţa de un asemenea caz, sînt obligaţi sa înştiinţeze de îndată, în scris, unităţile sanitare. Cînd bolnavul psihic considerat periculos este pus sub interdicţie sau este minor, aceeaşi obligaţie o au şi autoritatea tutelara, tutorele sau părinţii minorului. Înştiinţarea se adresează dispensarului medical în a cărui raza teritorială domiciliază persoana considerată a fi bolnav psihic periculos sau dispensarului medical care deserveşte personalul muncitor din unitatea în care acesta îşi desfăşoară activitatea.
ART. 6 Medicul dispensarului examinează persoana, îi acorda ingrijirile medicale necesare dacă este cazul şi, în baza celor constatate, sesizează comitetul sau biroul executiv al consiliului popular pe raza căruia se afla dispensarul medical. Comitetul sau biroul executiv va acorda sprijin personalului de specialitate din cadrul dispensarului pentru obţinerea de informaţii prin constatări directe şi prin declaraţii scrise ale persoanelor care cunosc starea şi manifestările bolnavului. Medicul va îndrumă bolnavul şi va transmite constatările sale, împreună cu datele privind starea şi manifestările bolnavului, la dispensarul policlinic competent din punct de vedere teritorial.
ART. 7 Medicul psihiatru din dispensarul policlinic va examina bolnavul, va prescrie şi urmări efectuarea analizelor necesare, inclusiv examenul psihologic, după care va formula diagnosticul şi, ţinînd seama de datele primite şi de constatările făcute; va stabili dacă este cazul să fie supus examinării comisiei medicale prevăzute la art. 8. Cînd medicul psihiatru din dispensarul policlinic apreciază necesitatea prezentării bolnavului în faţa comisiei medicale, va lua măsuri ca bolnavul, documentele medicale şi celelalte date obţinute să fie trimise, de îndată, la spitalul de psihiatrie sau secţia de psihiatrie din spitalul căruia îi este subordonat dispensarul policlinic. În situaţia în care medicul de specialitate, apreciază că nu este cazul ca bolnavul să fie prezentat comisiei medicale, va transmite concluziile sale împreună cu indicaţiile terapeutice şi cu datele primite dispensarului medical teritorial.
ART. 8 În cadrul spitalului sau secţiei de psihiatrie, bolnavul şi documentele trimise vor fi examinate, în termen de 24 de ore de către o comisie compusa din 3 medici psihiatri. Desemnarea comisiei se face de către conducerea unităţii sanitare şi se confirma de direcţia sanitară judeteana sau a municipiului Bucureşti.